Dünyanın İlk 3 Boyutlu Printer Mimarisi Ortaya Çıktı

Yaklaşık 10x10x8 metre boyutlarındaki çadır, geçen haftasonu tamamlandı ve çalışmaya Echoviren adı verildi.

Bu çadır, yedi adet Type A Machines’in yaptığı “Series 1” masaüstü yazıcısı tarafından üretilen birbirinden ayrı basılmış 585 parçadan oluşuyor. Bütün parçaların üretilmesi iki ayda 10.800 saat harcanarak tamamlandı, yerinde birleştirilmeleri ise sadece dört saat sürdü. Yaklaşık 25x25x25 cm boyutlarında olan parçalar biraraya getirilip tutturularak üstü açık igloya benzeyen oluklu bir strüktür yaratıldı.

Her parça bitki özlü PLA bio-plastikten yapılmış. Yani zaman içinde strüktür doğaya karışacak ve 30-50 yıl içerisinde tamamen yok olacak. Mimarlar, ayrışma işlemi gerçekleştikçe strüktürün, böcekler, yosunlar ve kuşlar için bir mikro-habitat haline geleceğini söylüyor.

Sanatçı Stephanie Smith ve Smith-Allen stüdyosundan mimar Bryan Allen, bu strüktürü San Fransisko’nun kuzeyindeki bir servi ormanında inşa ettiler.

Allen, Dezeen ile yaptığı röportajda “Strüktürün dokusu servi hücrelerinin formu çalışılarak yaratıldı.Bu hücrelerin strüktürü ağaçların en az hacimde aşırı güçlü olabilmesini sağlıyor.” diyor ve ekliyor: “Genel formun bu şekilde olması PLA malzemesinin strüktürel gereksinimlerinden kaynaklanıyor. Yapının kesitinin piramit formunda olması duvarların birbirini desteklemesini sağlıyor. Yapı tamamlandığında sıkıştırma ile çalışan bir strüktür ortaya çıkıyor ve en üst katman bir sıkıştırma halkası oluşturuyor.”

Mimarlar bu yıl ilk 3 Boyutlu printer evini tamamlamak için yarışıyorlardı. Bu konudaki diğer projeler arasında Hollandalı Universe Architecture tarafından yapılan iki katlı ev ve İngiliz stüdyo Softkill tarafından yapılan tek katlı lifli ev bulunuyor. Amsterdam stüdyosu DUS Architects de bir kıyı evini oda oda inşa etmeyi planlıyor.

Fakat İtalyan mühendis Enrico Dini, ilk D-Shape printer ile üretilmiş içinde yaşanabilen strüktürün yaratıcısı olarak biliniyor. Bu yapıyı D-Shape printerla, yani kendi icat ettiği dev bir printerla sentetik bir taş türü kullanarak inşa etmiş. 2009 yılında Dini, tasarımcı Andrea Morgante ile biraraya gelerek 3 metre yüksekliğinde bir prototip strüktür yaratmış, sonraki sene ise mimar Marco Ferreri ile çalışarak bir dağ evini model alan tek odalı bir evi printer ile üretmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın