Dünyanın ikinci tam panoramik müzesi Osmangazi Belediyesinden

Osmangazi Belediyesi, Bursa'nın fethi ve Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşunu panoramik müze ile canlandırıyor.

Başdanışmanlığını dünyaca ünlü Osmanlı tarihçisi Prof. Dr. Halil İnalcık’ın yaptığı panoramik müze, dünyadaki örneklerinden farklı olarak fetih ile birlikte kuruluş dönemini de yansıtacak. Senaryoları yazılan ve eşsiz çalışmaları yapılan panoramik müze ziyaretçilerine tarih içinde 3 boyutlu bir seyahat sunacak, panoramik müzede fetih günü yansıtılırken, imparatorluğa uzanan devlet kuruluşu da aslına uygun şekilde anlatılacak. Dünyanın ikinci tam panoramik müzesi olarak tasarlanan müze, yeşil bina formunda yapılacak. ABD’deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından geliştirimiş kriterler çerçevesinde doğaya saygılı bir bina olarak tasarlanan müze, sivil mimari örneği yapı olarak tescillenecek. Tarihi yansıtan Panorama Bursa, dairevi kubbesi ile ziyaretçileri içine alacak, özellikle öğrencilerin ziyaret edeceği bir eğitim merkezi olacak.

TOPLAM MALİYETİ 28 MİLYON LİRA

Osmangazi Belediyesi’nin en büyük projelerinden olan Kamberler Tarih Parkı içine yapılacak Panorama 1326 Bursa Müzesi ile şehre hak ettiği değere kavuşacak. Kamulaştıma projeleri için 8 milyon lira harcanan müzenin bedeli ise 20 milyon lira olacak. Osmangazi Belediyesi’nin Bursa’ya değer katacak projelerinden Panorama Bursa 1326 için geri sayım başladı. Başkan Mustafa Dündar, “Panorama Bursa 1326, Osmanlı İmparatorluğunun beylikten cihan devletine giden yolculuğunu ve bu yolculuğun en önemli noktalarından biri olan Bursa’nın fethini etkileyici bir şekilde gösterecek. Sadece Bursa’ya değil, Türkiye’ye değer katacak örnek bir proje” dedi. Tarihi ve kültürel zenginlikleri ile örnek bir şehir olan Bursa’ya, göreve geldiği ilk günden itibaren Panoramik Müze’yi kazandırmak için çalışma başlatan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, müzenin temellerinin yakında atılacağını söyledi.

150 BİN ZİYARETÇİ AĞIRLAYACAK

Bursa’yı dünyaya tanıtacak en önemli projelerden birisi olan müze, tarihe, kültüre, turizme, eğitime değer katarken, aynı zamanda şehir estetiğine de önemli katkılar sağlayacak. Dünyanın tam panoramik ikinci müzesi olarak tasarlanan Panorama Bursa 1326, yeşil bina formunda inşa edilecek. Çevresine artı değer katan yeşil bina formu, aynı zamanda yaşanılabilir şehirlerin oluşmasında, örnek ve lider bina modeli olarak biliniyor. Başkan Mustafa Dündar, Panorama Bursa 1326’nın, yeni yapılacak bir yapı olmasına rağmen, bir tarihi eser titizliğiyle korunacak ve sivil mimarlık örneği olarak tescilenecek bir yapı olacağını belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın