Dünyanın En Yüksek Dönme Dolabı: Seul Wheel

UNStudio, Seul için dünyanın en yüksek, disk şeklinde dönme dolabını tasarladı.

Fotoğraflar: UNStudio

UNStudio, Seul’de yer alan Sangam Dünya Kupası Parkı için Arup ve Heerim Architecture ile bir işbirliği yaptı.

UNStudio’nun tasarımı, ön eleme yarışmasında birincilik kazandı ve Seul şehrinin yöneticileri yakın zamanda UNStudio’nun tasarımını “Seul Twin Eye” olarak adlandırarak açıkladı. Bu proje, Seul Belediye Başkanı’nın “Han River with a Thousand Sunsets” adındaki, Han Nehri boyunca Seul halkı için binlerce kamusal alan yaratma projesinin bir parçası olarak tasarlandı.

180 metre yüksekliğindeki strüktür, Dünya Kupası Stadyumu’nun yanında Han Nehri’nin kıyısında inşa edilmek üzere programlandı. İki adet kesişen halka ile çalışan disk şeklindeki dönme dolap, türünün ilk örneği olacak. Her bir halka, iç ve dış hatlarda dönen kapsülleri taşıyacak.

Seul Twin Eye, her biri tek seferde 20-25 kişiyi taşıyabilen 64 kapsülden oluşuyor. Aynı anda toplamda 1400 kişiyi taşıyabilecek. Bu sayı ile London Eye’ın kapasitesinin de iki katına çıkmış olacak.

180 metrelik çapıyla birlikte 40 metre yüksekliğe inşa edilecek olan yeni kültürel kompleksin, bir sergi alanı, bir gösteri salonu, perakende satış alanı ve yiyecek-içecek satış alanlarını kapsaması planlanıyor. Seul Twin Eye, podyumun üzerinde 220 metre yüksekliğe ulaşacak ve dünyanın en yüksek dönme dolabı olacak. Bu sayede dönme dolaptan, Seul’un panaromik manzarası izlenebilecek.

Proje önerisi aynı zamanda, metro istasyonunu dönme dolaba bağlayan tek raylı hat ve ziyaretçiler için ek bir deneyim sağlamak amacıyla bir zip-line da içeriyor.

UNStudio, tasarımda bütünsellik kavramına odaklandı. Dönme dolabın tasarımında, gök cisimlerinin zaman içindeki hareketini gösteren astronomik bir saat olan Honcheonsigye’dan esinlenildi.

“Şehrin kalbinde yer alan tasarım, Kore’nin yenilik ve ilerleme ruhu konusundaki sınırsız tutkusuna referans veriyor ve son teknolojiyi, istikrar ve güzelliğe yönelik eskimeyen saygıyla kusursuz bir şekilde harmanlıyor.”
Ben van Berkel

Seul Twin Eye’ın çift raylı strüktürü, hem sağlamlık hem de özgün bir estetik sunuyor. UNStudio, proje sürecinde, deprem ve rüzgar direnci üzerine Arup ile birlikte çalıştı.

Seul Belediyesi, inşaatın 2025 yılında başlayıp 2028 yılında tamamlanmasını planladıklarını açıkladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın