Dünyanın En Yüksek 3D Baskılı Yapısının Üretimine Başlandı

3D baskı yöntemiyle üretilen dünyanın en yüksek yapısının yapımına başlandı. "Tor Alva" ya da "White Tower" olarak adlandırılan proje şu anda ETH Zürih'te üretiliyor. Kulenin alt katının ilk sekiz kolonu için Şubat ayında 3D baskıya başlandı.

Hansmeyer/Dillenburger

Kolonların üretimi, bir robotun betonu 8 mm yüksekliğindeki katmanlı baskı şeklinde işlemesiyle gerçekleşiyor. Geleneksel beton inşaatından farklı olarak 3D baskı sürecinde kalıp kullanılmıyor. Bu da ekibin şekilleri, yüzey detaylarını ve boşlukları denemesi için yeni yollar açıyor.

Kule aynı zamanda, robotik üretim süreci sırasında yerleştirilen çelik takviye ile tamamen yapısal bir şekilde kullanılan ilk baskılı beton olma özelliği de taşıyor.

Kule, İsviçre Alpleri’nin ücra bir köyü olan Mulegns’de inşa edilecek ve burada müzik ve tiyatro gösterilerine ev sahipliği yapacak.

Yaklaşık 30 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek 3D baskılı yapısı olacak proje, 32 adet Y-şekilli sütundan oluşuyor. Her biri, büyük dalgalı kaburgalar ve daha küçük dokulardan oluşan benzersiz süslemeler içeriyor.

Fotoğraf: R. Masallam

Kulenin sirkülasyonu, bir dizi kolonaddan geçerek çatıdaki panoramik performans alanında doruğa ulaşan spiral bir merdiven etrafında şekilleniyor.

Projenin 2024 yazında açılması bekleniyor. Projenin tasarımı ETH Zurich’s Digital Building Technologies’ten Benjamin Dillenburger ve Michael Hansmeyer tarafından yürütülüyor ve Institute of Structural Analysis and Design (CSBD) ve Institute of Building Materials (PCBM) ile işbirliği içinde hayata geçiriliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın