Dünyanın En “Yaşanabilir” Kentleri

The Economist'in kurumsal ortağı The Economist Intellegence Unit, dünyanın en "yaşanabilir" kentlerini ve yaşanabilirlik konusunda son 6 senede kentlerde meydana gelen değişimleri grafiklerle yayınladı.

Melbourne, Australia

 The Economist Intellengence Unit, 140 kentin “yaşanabilirlik” seviyesini, güvenlik, sağlık, eğitim, altyapı ve çevre başlıkları altındaki 30 kriteri baz alarak 100 üzerinden puanladı. 

Kaynak: Economist Intellegence Unit

Melbourne yaşanabilir kentler grafiğinde en üst sırada yer alıyor. 6 senelik yaşanabilirlik değişiminin gösterildiği haritada da (üstte) kentin bu istikrarını o kadar senedir koruduğu görülüyor. En iyi ilk 6 kent Avustralya, Kanada ve Avusturya’da yer alıyor. Avustralya’nın en büyük kenti olan Sydney, hissedilen terör korkusundan dolayı ilk 10’un altına düşmüş.

                                                                 Kaynak: Economist Intellegence Unit

Dünya genelinde artan istikrarsızlıktan dolayı 6 sene içinde, 140 kentten 50’sinin puanı düşmüş. Puanı düşen kentlerden 10’u Batı Avrupa’da yer alıyor. En önemli düşüş, terör saldırılarına sıklıkla maruz kalan Paris’te görülüyor. 
Atlanta, San Francisco, Şikago gibi ABD kentleri de sivil kargaşalardan ötürü düşüşe geçmiş.
2011 yılında yaşanabilirlik seviyesi 140 üzerinden 60 olan İstanbul’un da 2016 yılında seviyesinin düşük olduğu görülüyor. 

Kaynak: Economist Intellegence Unit


Etiketler

Bir yanıt yazın