“Dünyanın En Uzak Kısmı”nda Bir Kitabevi

Şanghay merkezli Wutopia Lab, Hainan'da benzersiz bir okyanus manzarası sunan kitabevi Tianya Books'u tasarladı. Tasarım, dingin okyanusun huzurunu ve sadeliğini çağrıştıran olumlu, hoş bir ortam yaratmayı amaçlıyor.

Tianya Books, Çin’in en güneyindeki ada bölgesi olan Hainan’daki popüler Tianya Haijiao plajında yer alıyor. Konumuna göre hassas bir şekilde planlanan kitabevinin tasarımı, Tianya Haijiao plajının “dünyanın en uzak kısmı” şeklinde yaygın olarak romantikleştirilmiş görünümüne yanıt veriyor.

Kitabevi denize doğru yönlendirilmiş ve iki kattan oluşuyor. Birinci katta bir kafe ve genel okuma alanları bulunurken, ikinci katta bir konferans salonu ve bir çocuk okuma alanı yer alıyor. Üst seviye, ‘uzayda yüzüyormuş gibi görünen’ ve ziyaretçileri ‘denizdeymiş gibi’ hissettiren yükseltilmiş bir merkezi platform içeriyor. Projedeki en keskin köşeyi oluşturan bu hacim, cepheye değiyormuş gibi görünüyor. Geriye kalan alan sergi salonu, merdiven holü, satış masaları, kafe bar, özel yapım kitap masaları ve farklı boyutlardaki dik açılardan oluşan koltuklar içeriyor.

Mimarlar, etkileyici bir biçimde ışıltılı görünüm oluşturmak için içine parlak kırmızı kitap rafları yerleştirdikleri yapıyı şeffaf, tamamen cam bir dış cephe ile tasarlamışlar.

Gündüz, deniz ve hindistancevizi ağaçlarının cepheye yansıması kitap raflarının dışarıdan görünmemesini sağlarken, içeride bulunan ziyaretçiler yine de deniz manzarasının keyfini engelsiz bir şekilde çıkarabiliyor. Geceleri, gündüz her şeyi kontrol eden deniz gecenin içinde kaybolurken, yapının camı kitap raflarının parlak kırmızı ışığında kayboluyor. İç mekan, camın içine hapsedilmiş üçgenler halinde soyutlanarak kırılgan yüzey üzerinde hassas bir denge sağlanıyor.

Kitabevinin tavanı çok yumuşak dört eğimli bir çatı olarak oluşturulmuş. Bu eğimli çatı tavan alanı yangından korunma, klima ve taze hava üniteleri ve kanallarını gizlemek için kullanılmış. Sütunlar, drenaj boruları gibi yapısal bileşenler kitap raflarında stratejik olarak gizlenmiş.

Tasarımcılara göre simetrik degrade kırmızı kitaplıklar, insanların içindeki ideallerin yanan ateşini simgeliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın