Dünyanın En İnce Gökdeleni: 111 West 57th Street

New York merkezli mimarlık ofisi SHoP Architects, dünyanın en ince ve Batı Yarımküre’nin ikinci en yüksek gökdelenini tamamladı. Geçtiğimiz hafta tamamlanan 435 metre yüksekliğindeki kule, New York City’de yer alıyor ve ilk sakinlerini ağırlamayı bekliyor.

Midtown Manhattan’da Billionaires’ Row olarak adlandırılan yerde bulunan gökdelenin tasarımı 2013 yılında açıklanmış ve ertesi yıl temel çalışmaları başlanmıştı ancak mali sebeplerden ötürü proje 2017’de durdu. Daha sonra çalışmaların devam etmesiyle gökdelen, 2018’de süper yüksekliğe ulaştı. SHoP Architects tarafından tasarlanan kule 24:1 yükseklik-genişlik oranıyla dünyanın en ince gökdeleni oldu ve dünyanın en yüksek dayanımlı betonu ile inşa edildi.

Yapı, zirvesindeki düz kenarına doğru incelen bir forma sahip. Mimarlar hem ikonik hem de çevresiyle uyumlu bir gökdelen tasarlarken, Manhattan gökdelenlerinin özgün malzemesi olan terra-cotta’dan faydalanıyor. Modern bir uygulama yöntemi ile bronz vurgulu pişmiş toprak (terracotta) karolar, iç içe geçen dalgalı modeli ile doğu ve batı cephelerde kendini gösteriyor. Gökdelenin kuzeyde Central Park’a ve güneyde Aşağı Manhattan’a bakan taraflarında ise cam giydirme cepheler bulunuyor.

Her katta tek bir rezidansa sahip olan gökdelen, bitişiğindeki simgesel yapı Steinway binasındaki 14 konut birimi dahil olmak üzere toplamda 60 adet rezidans barındırıyor. Ek olarak gökdelende 25 metrelik bir yüzme havuzu, özel bir yemek odası ve iki kat yüksekliğinde, teraslı bir fitnes merkezi gibi lüks olanaklar da bulunuyor. Gökdelenin iç mekan tasarımları Studio Sofield tarafından yapıldı.

SHoP Architects’in müdürü Gregg Pasquarelli, daha önce hiç yapılmamış bir şeyi yaptıklarını vurgularken, New Yorklular olarak kentlerine yeni bir ikon eklemekten inanılmaz gurur duyduklarını belirtiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın