Dünyanın en değerli batığı bulundu

İkinci Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında bir Alman U-botu tarafından batırılan İngiliz ticaret gemisi SS Gairsoppa'nın bugünkü değeriyle 242 milyon dolarlık gümüş taşıdığı belirtildi.

Gövdesi 125 metre uzunluğunda olan gemi, 1941 yılında Savaş Ulaşım Bakanlığı için görev yaparken batırılmıştı. 66 yıl sonra batığın yerini tespit eden Odise Deniz Keşif ekibi, batığın İrlanda kıyılarından 482 km açıkta olduğunu belirtti. Büyük bir hazine taşıyan batığa ulaşmak için 4 bin 700 metre derine inilmesi gerekecek.

Odise ekibi, gemideki yaklaşık 7 milyon ons (yaklaşık 200 ton) gümüşün 1941 yılında 9.3 milyon dolara değerinde olduğunu belirtti. Bu gümüşlerin içinde İngiltere hükümeti tarafından sigortası yapılan 3 milyon onsun üzerinde gümüş külçe de bulunuyordu. Bu bilgiler, SS Gairsoppa’yı tarihin en değerli batığı haline getirdi.

Gümüş keşif ekibine gidecek

Araştırma ekibi, 2010 yılında İngiltere Ulaştırma Bakanlığı tarafından SS Gairsoppa’yı bulması için görevlendirildi. Anlaşma kapsamında, keşif ekibi batıkta bulunan gümüşün yüzde 80’ini alacak.

SS Gairsoppa, görevini tamamlamak üzereyken kaptanının rotasını değiştirmesi ve İrlanda’ya yönelmesi üzerine korkunç sonla karşılaştı. Bir Alman U-botu tarafından 16 Şubat 1941’de vurulan SS Gairsoppa, 83 denizciye mezar oldu.

Son anda bir kurtarma filikasıyla denize açılmayı başaran ikinci kaptan Richard Ayres, iki hafta sonra İrlanda’ya ulaştı. Suyun üzerine çıkmayı başaran iki denizci ise kıyıya yüzmeye çalışırken boğuldu

Etiketler

Bir yanıt yazın