Dünyanın En Dar Evi

'Dar ev', Avusturya'lı sanatçı Erwin Wurm için dünyaya farklı bir açıdan bakmanın ve takipçilerini de aynı şeyi yapmaya teşvik etmenin yollarından bir tanesi.

Wurm, bu enstalasyonu çocukluğunda yaşadığı eve dayanarak tasarlamış. Ziyaretçiler burada, ince mobilyalar ve dar alanlarla dolu bir evi keşfetme şansına sahip. Bu evde yatak odası, yaşama alanları, hol ve hatta tuvalet bile sıkıştırılmış durumda. Enstalasyonda Wurm bize mekana dair bazı sorular yöneltiyor: “Kendi kişisel, kısıtlı ve işgal edilmiş alanlarımız olmasından ileri gelen bazı derin ve rahatsız edici sorular.”

Wurm sanata belli bir mizah anlayışıyla bakmayı tercih etmiş. Ona göre; “Her zaman çok ciddi olmanıza gerek yok. Kinaye ve mizah size olaylara daha rahat yaklaşma imkanı verir.” Bu sebeple çalışmalarından çoğu bize bu güne kadar, etrafımızdaki dünyadan beklentilerimizi tekrar tanımlama imkanı sağladı. Kıasacası Erwin Wurm, hergün içerisinde bulunduğumuz çevreyi, malzemeleri ve insanları kullanarak, bakanları önce güldürmek sonra da dikkatlice gözden geçirmelerini sağlamak amacıyla interaktif sanatı kullanmayı seçmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın