Dünyanın En Büyük Yapısı Çin’de İnşa Ediliyor

Çin'de yapay bir güneşin dahi komplekste yer aldığı, kent ölçeğinde bir karma yapı inşa ediliyor.

Gerçekliği umursamıyorsanız, New Century Global Center, yapay bir Akdeniz kasabası da dahil olmak üzere tüm hayal edebileceklerinizi barındırıyor.

Uluslararası yüksek bina yapma yarışı son birkaç yıldır Burj Khalifa’yla Dubai’nin tekelindeydi fakat Çin, dünyanın en büyük binası olarak adlandırılan yapıyı ortaya çıkararak bahsi arttırdı.

New Century Global Center Binası; Çin’in güneybatıdaki Sichuan eyaletinde bulunan 14 milyondan fazla insanın yaşadığı Chengu şehrinin yakınlarında açıldı.

100 metre yüksekliği, 500 metre uzunluğu ve 400 metre genişliğiyle bina, Çinli yetkililer tarafından “Dünyanın en büyük bağımsız yapısı” olarak tanımlanıyor.
New Century Global Center dünyadaki en büyük taban alanına sahip bina olarak bilinen Boeing’s Everett Factory’yi geçecek gibi görünüyor. Neredeyse Monako’nun alanı kadar olan bu binanın taban alanına 3 Pentagon, 4 Vatikan, 20 Sidney Opera Binası sığabilir.

Boşluklu yapısıyla bu bina; perakende satış mağazaları, 14 sinema, bir üniversite kompleksi, ofisler, oteller, Paradise Island diye adlandırılan bir su parkı, uluslararası yarışmaları ağırlayabilecek kadar büyük bir buz pisti, bir korsan gemisi, 15.000 park alanı ve bir Akdeniz Köyü bulunduracak. Hatta yapay bir sahile de ev sahipliği yapacak.

Yapaylık burada son bulmuyor. İçlerinde Apple ürünlerinin üretildiği Foxconn Fabrikası da bulunan Chengu fabrikaları, havaya sürekli olarak endüstri sisi vererek şehrin kirli hava sorununa sorun katarken, ziyaretçiler 150 metre uzunluğundaki LED ekranlarla oluşturulan yapay bir ufuk çizgisi ve günde 24 saat boyunca ısı ve ışık veren yapay bir güneşle günün keyfini çıkarabilecekler.

Yapının devasa kubbesini yapmak 3 yıldan fazla sürdü. Belirgin bir dalga şeklinde olan çatısı, kirişleri ve camlarıyla Londra’daki Crystal Palace’ı anımsatıyor. 1851’de Great Exhibition için yaptırılan görkemli bina sadece 22 dönüm büyüklüğündeydi fakat 85 yıl boyunca farklı şekillerde varlığını sürdürmüştü. New Century Global Center’in Çin’in çılgın büyüme hızıyla işlerliğini 10 sene bile sürdürüp sürdüremeyeceği ise merak konusu.

Etiketler

Bir yanıt yazın