Dünyanın En Büyük Performans Sanatları Merkezi Tayvan’da Açıldı

Hollandalı mimarlık ofisi Mecanoo tarafından tasarlanan ve "dünyanın en büyük performans sanatları merkezi" olarak tanımlanan 141.000 metrekarelik, tam adı "National Kaohsiung Centre for the Arts" olan bina Tayvan'da açıldı.

34.843 metrekarelik bir çatıyla kaplı bina, merkezinde yer alan 2.236 koltuklu bir opera binası ile 1.981 kişilik bir konser salonu, 1.210 koltuklu bir oyun salonu ve 434 koltuklu bir resital salonu olmak üzere dört yeni etkinlik mekanını kapsıyor.

Bunların yanı sıra eğimlenerek zemine temas eden bir açık hava tiyatrosunu da beşinci bir etkinlik mekanı olarak içinde barındırıyor.

Sanat merkezi için; “Yerel iklim, kültür ve programın büyüklüğünden yararlanan yeni bir tipoloji geliştirmek istedik” ifadelerini kullanan Mecanoo ortaklarından Nuno Gonçalves Fontarra yapıyı, tipolojisi tek bir blok ile birkaç ayrı mekandan oluşan bir kompleks şeklinde tanımlıyor.

Sanat merkezindeki salonların tümüne, merkezin etrafını boylu boyunca çevreleyen ve insanların toplanabileceği halka açık bir alan yaratan Banyan Plaza adlı üstü kapalı bir fuayeden ulaşılıyor.

Plazanın üst katında, prova ve etkinlik alanları, restoranlar ve bir sanat galerisi de dahil olmak üzere binanın diğer tesisleri bulunuyor. Tiyatrolara hizmet veren teknik alanlar ise fuaye alanının altında yer alıyor.

Mecanoo’ya göre, dört oditoryumdan her biri kendi kimliğine, düzenine, akustiğine ve atmosferine sahip.

Konser salonu bir üzüm bağı stili ile tasarlanmış, resital salonu daha homojen ve opera salonu da daha büyük.

Konser salonu ve resital salondaki koltuklar şampanya rengi iken, opera mekanında kırmızı koltuklar, tiyatro salonunda ise “Mecanoo mavisi” koltuklar kullanılmış.

Ulusal Sanat Merkezi eski bir askeri üssün bulunduğu yere inşa edilmiş. Yapı, kentin doğusundaki Weiwuying Metropolitan Park’ın yanında, yakın zamanda oluşturulan 47 hektarlık parkın bir parçasını oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın