Dünyanın En Büyük Güneş Enerjisi Çiftliği EXPO 2030’da

CRA-Carlo Ratti Associati, Italo Rota ve Richard Burdett ile birlikte, Roma'nın EXPO 2030 adaylığı için tasarladığı masterplanın detaylarını açıkladı.

Proje, EXPO’ya katılan her ülkenin sergi alanına güç sağlayacak bir güneş enerjisi çiftliğine katkıda bulunduğu ve çevredeki mahalleleri karbondan arındıran yenilenebilir enerji kullanıyor. Tüm pavyonlar, tamamen yeniden kullanılabilir olacak şekilde tasarlanarak, etkinlik sonrasında alanı bir inovasyon bölgesine dönüştürülecek.

Expo 2030 Roma’nın, Roma belediyesinin, İtalya’nın önde gelen akademik merkezlerinden biri olan ve aynı zamanda yoğun bir yerleşim bölgesi olan kendi adını taşıyan üniversiteye ev sahipliği yapan Tor Vergata’da yapılması planlanıyor.

Mahalle son yıllarda oldukça ihmal edilmiş. Masterplan, sürdürülebilir, uzun vadeli kalkınma yoluyla bu süreci tersine çevirmeyi amaçlıyor.

2030 World Expo’dan sonra, tüm etkinlik pavyonları farklı işlevler için kullanılacak ve Roma’da yeni bir inovasyon bölgesi şekillenecek.

Masterplanın Expo Solar Park vizyonu, etkinliğin yalnızca mahalleyi canlandırmakla kalmayıp aynı zamanda karbondan arındırılmasına da yardımcı olmasını sağlıyor. Roma’daki güneş enerjisi çiftliği 150.000 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve bu da onu dünyanın en büyük kentsel, halka açık güneş enerjisi çiftliği yapıyor. Gün boyunca panellerini açıp kapatan, enerji toplayan ve aynı zamanda ziyaretçilere bol gölge sunan yüzlerce eşsiz “enerji ağacından” oluşuyor. Yukarıdan, bu altyapı tüm Expo sahasına özel bir mozaik görünümü veriyor. Bu karmaşık enerji şebekesi, Expo’nun en yüksek binası olan ve buharlaşma yoluyla soğutma sağlayan “Eco-system 0.0” pavyonu ile tamamlanıyor.

Proje, CRA-Carlo Ratti Associati, mimar Italo Rota ve şehirci Richard Burdett, ARUP, LAND ve Systematica dahil olmak üzere birkaç ortak tarafından geliştirildi.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın