Dünyadaki Tüm Çöllerden Toplanan Kumlarla Yapılmış Bir Heykel

Sanatçı Katie Paterson ve mimarlık ofisi Zeller & Moye Kaliforniya'da Apple şirketininin genel merkezinin bulunduğu Apple Park'ın içinde camdan bir heykel tasarladı.

Mirage isimli heykel dünyanın her köşesindeki çöllerden toplanan kumla yapılmış saf dökme cam sütunlardan oluşturulmuş.

Apple Park’ın içerisinde bulunan Ziyaretçi Merkezi’nin bitişiğindeki zeytinlikte tasarlanan Mirage, zeytin ağaçlarının arasından geçen dört yüzden fazla cam sütun içeriyor. Saf dökme camdan sütunlar, dünyadaki çöllerden toplanan kumlarla yapılmış.

Mirage, malzeme bilimcilerin rehberliğinde, uzman cam üreticileri tarafından her biri 2,5 m yüksekliğinde olan tek cam silindirlere dökülmüş. Her çöl kumu için benzersiz cam tarifleri formüle edilmiş. Bu şekilde ince renk ve doku varyasyonlarına sahip sütunlar üretilmiş. Bu ölçekte camla çalışmanın yenilikçi yöntemleri, cam yapımının kökenlerinden gelen tekniklerle birlikte yeniden yorumlanmış.

Global bir çalışma olan Mirage için, UNESCO, jeologlar ve dünyanın çöl bölgelerindeki topluluklar   ortaklaşa sürdürülebilir bir şekilde kum toplamış. Sanat eseri, yaratıldığı toprakların her birini ve bu toprakları besleyen, koruyan ve sürdüren insanları da temsil etmek üzere hayata geçirilmiş.

Mirage, elementlere bağlanan ve çevreyi yansıtan güçlü bir malzeme varlığına sahip olacak şekilde planlanmış. Bu yolla gün ışığında heykelin renkleri değişirken akşamları hafifçe parlaması hesaplanmış. Ziyaretçilerin, heykelle etkileşime girerken milyonlarca yıl öncesine ait dağlık çölleri, subtropikal çölleri, kıyı çöllerini, yağmur gölgeli çölleri, volkanik çölleri, kutup çöllerini ve hatta fosilleşmiş çölleri hayal etmeleri sağlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın