Dünyaca Ünlü 9 Tasarımcı, Türk Mermeri ile Milano’ya Damgasını Vuracak

“Thus Spoke the Marble: The Journey Alters You” (Ve Mermer Dedi Ki: Yol Seni Değiştirir) adlı sergi kapsamında, dünyaca ünlü dokuz tasarımcıdan, Türk mermerinin mimarinin farklı platformlarında yenilikçi kullanımına referans oluşturacak eserler tasarlaması istendi. Tasarımlardan birini de serginin küratörlüğü yanı sıra kurumsal kimlik ve genel mekan tasarımını da geliştiren Demirden Design yapıyor. Tasarımcılar hayat yolculuğunda yaşadığımız duygusal süreçleri tasarımlarıyla görselleştirdi. Mermerin “hikaye anlatıcı” rolünü üstlendiği sergi, Milano sonrasında ise 2014 yılına kadar, başta İstanbul olmak üzere diğer dünya şehirlerinde adından söz ettirecek.

Sergilenecek olan eserlerden biri, Berlin’de yaşayan mimar ve tasarımcı Werner Aisslinger’a ait ‘Mermer Gül Bahçesi’… Bu eser, alternatif bir gizli bahçe ortamını oyunlarla yaratmak için çiçek şeklinde işlenmiş mermer plakaların düzenlenmesi ile oluşturuluyor. Tanınmış Hollandalı tasarımcı Richard Hutten, ziyaretçileri, düş gücünden hareketle yaşamı yeniden yorumlayan polikromik mermerlerle kaplanarak yaratılmış sanat eserinin içerisinde gezinti yapmaya davet ediyor. İspanyol ikili El Ultimo Grito’nun (Rosario Hurtado ve Roberto Feo) tasarımı ise ziyaretçilerin hafif eğimli mermer üzerinde oturabileceği, uzanabileceği bir döşeme yaratarak, herhangi bir ufuk sınırı tanımlamadan bir kırsal peyzaj oluşturuyor. Bu projenin çerçevesi büyük ölçüde yüzleşmeye odaklanmış olup, ünlü tasarımcılar Alfredo Häberli ve James Irvine’in eserleri ile tamamlanıyor.

Aralarında Demirden Design ile birlikte, Emre Arolat, Can Yalman ve Ayşe Birsel’in de bulunduğu dünyanın önde gelen 9 tasarımcısının oluşturduğu bu tasarımlar, sergi ismini referans alan patikalarla birbirine bağlanarak sergilenecek. Bu şekilde serginin ilettiği içsel yolculuk metaforu temsil edilecek.

Serginin mekanı, Zona Tortona’nın tapınağı Superstudio Più Milano Tasarım Haftası’nda, şehir merkezindeki Zona Tortona’nın sokaklarında gerçekleştirilen etkinlikler öne çıkıyor. Thus Spoke the Marble Sergisi’nin mekanı ise Zona Tortona’nın tapınağı haline gelen Superstudio Più Binası. Sergi, Superstudio Più Binası’nın Sanat Bahçesi’nde, 900 metrekarelik açık alanda dokuz platform üzerinde yapılandırılmış olan büyüleyici alanda ziyaretçileri karşılayacak.

İstanbul ve Ege Maden İhracatçıları Birliği, bu sergi ile Türkiye’nin güçlü bir üretim merkezi olmasının yanında, aynı zamanda tasarıma ve inovasyona da verdiği önemi vurgulamayı ve uluslararası pazarlarda imajının daha üst seviyelere çıkarılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın