Dünya Mirasına Bir Adım Kaldı

Medeniyetler beşiği Mardin'in UNESCO Kültür Mirası listesine girmesi için tarihi bir adım atıldı. Kentin tanıtılması ve binaların restorasyonu için 9 milyon avroluk protokol imzalandı.

Mardin’in bir ‘marka şehir’ olarak Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesine kabul edilmesini hedefi doğrultusunda protokol imzalandı. Mardin Müzesi’nin bahçesinde düzenlenen törende konuşan Vali Ahmet Cengiz, ilin farklı ve zengin yapısının evrensel boyuta taşınması gerektiğini söyledi. İlin, soyut ve somut kültürel varlıklarıyla paha biçilmez bir konumda olduğunu belirten Cengiz, ‘Üzeri biraz tozlanmış durumda diyebiliriz. Bu tozu temizlemeye, Mardin’in parlayan yüzü ile insanlara sunmanın çabası içindeyiz’ diye konuştu.

Listeye girmeyi hak edecek

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert de AB’nin şehirlerde kültürel ya da doğal varlıkların müdahalelere maruz kaldığı durumlarla ilgili projelerde halkla istişare süreçlerine önem verdiğini dile getirdi. Ripert, şunları kaydetti: ‘Mardin Valiliği tarafından şimdiye kadar iki adet halkla istişare ve bilgilendirme oturumu gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyuyorum. Ayrıca renovasyonun, şehirdeki hayata en az rahatsızlık verecek şekilde yapılmasını öneririm. Sonuçta çalışmaların amacı şehri bir müzeye çevirmek değildir. Halen onun yaşayan bir şehir olmaya devam etmesi gerekmektedir. Mardin’in, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesine alınmayı hak edeceğine inanıyoruz.’ Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu ise projenin yerel yönetimlerle yürütülmesi gerektiğine değinerek, kent halkı adına çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti.

9 milyon avroluk proje

Proje, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) çerçevesinde yürütülen programı çerçevesinde finanse ediliyor. Projeyle, yurt içi ve dışında ilin daha iyi tanıtılmasına katkı sunacak kampanyalar hazırlanacak. 9,2 milyon avroluk proje kapsamında sit alanında yer alan binaların cepheleri iyileştirilecek ve cadde boyunca standart tabela, kepenk ve tente sistemi uygulaması yapılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın