Dünya Mirasına Aday ‘Peri Bacaları’ Hayvanların Otlak Alanı Oldu

'Dünya Mirası'na aday gösterilen Erzurum'un Narman İlçesi'ndeki peri bacaları hayvanların otlak alanı oldu.

Büyükbaş hayvanları peri bacaları arasında otlatan çoban Ferhan Uçar’a bölgeyi gezmeye gelen birkaç yerli turist tepki gösterdi. Küçük çoban yıllardır hayvanlarını burada otlattığını söylerken; turistler, “Dünya mirasına aday Peri bacalarında onlarca büyükbaş hayvanın otlatıldığını görünce gözlerimize inanamadık. Her biri en az 400 kilo ağırlığında olan hayvanların buraya verdiği zarara yetkililer nasıl kayıtsız kalabiliyor?” dedi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 9 Temmuz 2012 tarihinde ‘Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınan Narman’daki peri bacalarında inceleme yapmak için 18 Mayıs’ta Erzurum’a gelen UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’ndan Prof.Dr. Zeki Kaya ve Fuat Şaroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden Levent Keskin, Eyüp Yüksel, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10’ncu Bölge Müdürlüğü, Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü’nden Semra Atçeken ve Serpil Tekebaş’a Erzurum’daki Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) uzmanları ve Eko-Agro Komite üyeleri eşlik etmişti.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Zeki Kaya, hayran kaldığı peri bacaları için, şunları söylemişti:

“Daha önce UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından değerlendirilip geçici miras listesine alınan peri bacalarını yakından görmek ve değerlendirmek istedik. Doğal güzelliklerin UNESCO miras listesinde geçici olarak değil, kalıcı olmalarını sağlamak istiyoruz. Burası belki tabiatı koruma alanı olarak da değerlendirilir. Görsellikleri ile bu değerleri hak ediyor. Fotoğraflardan tanıyordum ama yakından görünce etkileyici buldum. Peri bacaları, Kapadokya kadar büyük olmasa da oradaki bazı vadiler kadar geniş ve zengin.”

Etiketler

Bir yanıt yazın