Dünya Mirası Çökebilir

Yemen yönetimi, tarihî Sana evleri için ayrılan ödeneği kesti. Halk, evleri betonla tamire kalkınca UNESCO kenti kültür mirası listesinden çıkarmayı gündeme aldı.

Eşsiz mimarisiyle sadece Ortadoğu’nun değil tüm dünyanın en çok ilgi çeken kentlerinden biri olan Yemen’in başkenti Sana, büyük bir tehlikeyle karşı karşıya…

Özgün mimarisiyle ülkenin simgesi olan ve her yıl binlerce turisti başkent Sana’ya çeken ünlü Yemen evlerinin bakımsızlık nedeniyle çökme tehdidiyle karşı karşıya olduğu açıklandı. Birbirlerine bitişik, çok katlı olarak inşa edilen kerpiç evlerin yaklaşık 2 bin 500 yıllık geçmişi var. Ancak ülkede son iki yılda çıkan isyanlar ve çatışmalar, güvenlik harcamalarının artması ve ekonomik krizin etkisiyle Yemen yönetimi bu evlerin bakımı için ayrılan bütçeyi kesti.

Biri yıkılırsa hepsi çökebilir

Özellikle yağış aldığı zaman büyük tehlike yaratan evleri halk kendi imkânlarıyla gelişigüzel tamir etmeye başlayınca da bu kez kenti 1986 yılında “Dünya Kültür Mirası Listesi” alan UNESCO isyan etti. Çünkü Sana sakinleri tamiratlar “daha ucuz ve sağlam olduğu” için betonarmeyi tercih ediyordu. Bu durumun kentin tarihî dokusuna zarar verdiğini söyleyen UNESCO, önlem alınmazsa kentin dünya kültür mirası listesinden çıkarılabileceğini açıkladı.

Yeni yapmak daha ucuz

Bir Sana sakini, “Buradaki evler özellikle yağmurlu günlerde çok tehlikeli. Bazı evler son yağmurlarda çöktü” derken, evlerden biri çökerse, birbirlerine bitişik inşa edildikleri için diğerlerini de tehlikeye sokabileceği belirtiliyor. Yemenli yetkililer ise kentin bütün evlerinin restore edilmesi gerektiğini söylüyor ve UNECO’dan restore işlemlerinde yardımcı olmasını istiyor. Yemen Tarihî Kentler Koruma Müdürü Nagi Thowabeh, “Bütün evlerin restorasyona ihtiyacı var. Yeni bir binayı 20-30 bin dolara yaparsınız. Ancak bir binanın restorasyonu için 150 bin dolardan fazla para gerekiyor” dedi.

UNESCO’dan üç yıl süre

UNESCO’nun kentin durumunu haziranda Kamboçya’da yapılacak zirvede ele alması bekleniyor. Yemen yönetimine kentteki durumu düzeltmesi için üç yıl süre tanınabileceği belirtiliyor. Yemen yetkilileri, oldukça pahalıya malolan restorasyon için UNESCO’dan yardım talep ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın