Dünya gözdeleri arasında bir Türk yalısı

İstanbul boğazındaki tarihi köşk, uluslararası emlak pazarında dikkat çeken mülkler arasında yer alıyor.

The Telegraph gazetesi, dünyanın en canlı kentlerindeki satıştaki dikkat çekici mülkler arasında, en değerli mülk olarak, İstanbul boğazındaki 72 milyon sterlin (187.2 milyon TL) civarındaki değer ile Tophane Müşir Zeki Paşa yalısını gösterdi. Gazete, söz konusu köşk için şunları yazdı: “İstanbul’daki barok tarzı bir kule gibi konut, 19. yüzyılın ikinci yarında Sultan 2. Abdülhamit için çalışan bir hükümet yetkilisi için inşa edilmiştir. Fransız mimar Alexandre Vallaury’e tarafından dizayn edilen boğaz kenarındaki 5 katlı köşkün 23 yatak odası bulunuyor.” Bu arada, söz konusu köşkün satışında aracılık eden Sotheby’s International Realty Türkiye’nin internet sitesinde ise, Balta Limanı Rumelihisarı’ndaki bu köşkün, Sultan II. Abdülhamit dönemi nazırlarından Müşir Zeki Paşa için yapıldığı belirtilerek, yaklaşık 150 yıllık bu barok üsluplu yalının, 5 katta 3 bin metrekareye yakın kapalı alanıyla, 4 bin metrekarelik bahçesiyle ve 130 metrelik rıhtımıyla Boğaz’ın en görkemli malikanelerinden biri olduğu belirtiliyor.

Haberde, Roma’daki İspanyol merdivenlerinde 1920’lerden kalma, merdivenlere doğrudan erişimi olan özel bahçeli, üç yatak odalı bir villanın ise 27 milyon sterlin (70.2 milyon TL)olduğu belirtilirken, Londra Hallam caddesinde 1930’lardan kalma ikinci derece tarihi bir apartman dairesinin ise 8 milyon sterlin (20.8 milyon TL) olduğuna dikkat çekildi.

Ayrıca, listede Berlin’deki bir apartman dairesinin 2 milyon sterlin (5.2 milyon TL), Lizbon’daki tarihi bir binada büyük bir çatı katının ise 1.7 milyon sterlin (4.42 milyon TL) olduğu ifade edildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın