Dubai’de Gökyüzüyle Buluşan Yapı: One Za’abeel

Nikken Sekkei tarafından tasarlanan, yakın zamanda tamamlanan karma kullanımlı One Za'abeel projesinde iki gökdelenin arasında dünyanın en uzun konsolu yer alıyor.

67,5 metre ölçülerindeki konsol, altı şeritli bir otoyolun 100 metre üzerinde dramatik bir şekilde asılı duran ve tepesinde dev bir sonsuzluk havuzu bulunan The Link adlı daha uzun yatay yapının bir parçasını oluşturuyor. The Link gökdelenlere iki noktadan bağlanıyor.

Kuleler otoyolun her iki tarafında yer aldığından Nikken Sekkei bu yapıyı aralarında dört katlı bir köprü işlevi görecek şekilde tasarlamış.

Kuzeybatıya, Arap Körfezi’ne bakan 67,5 metre uzunluğundaki konsol, dünyanın en uzun konsolu olarak Singapur’daki Marina Bay Sands’in 66,5 metre uzunluğundaki terasını geride bırakıyor.

Nikken Sekkei, The Link’i apartmanlar, oteller, ofisler, perakende ve restoranlardan oluşan lüks bir karma kullanım projesi olan One Za’abeel’in merkezi olarak tasarladı.

Proje, şehir merkezine görsel bir giriş kapısı olarak tasarlanmış.

230 metre uzunluğundaki The Link, iki gökdelenin en küçüğünden sadece beş metre daha kısa.

İkinci kule 305 metreye uzanarak Dubai’nin giderek büyüyen süper gökdelenler (300 metrenin üzerindeki gökdelenler) listesindeki yerini sağlamlaştırıyor.

Nikken Sekkei’ye göre, bir dünya rekoru elde etmek projenin ana amacı değildi.

Ofis daha ziyade, minimalist Japon tasarım yaklaşımını somutlaştıran ve Dubai’nin daha ayrıntılı gökdelen geleneğine meydan okuyan, temiz kesimli cam cephelere sahip aldatıcı derecede basit bir yapı oluşturmak için yola çıktı.

One Za’abeel, 26.000 metrekarelik ofis alanı ve 12.000 metrekarelik perakende alanı dahil olmak üzere 530.000 metrekarelik bir alanı kapsıyor.

“Dubai’nin siluetine yeni bir şey eklemek bizim için zorlu bir görevdi.” 

One Za’abeel The Residences olarak adlandırılan en kısa kulede, 59 kat boyunca toplam 264 özel apartman dairesi yer alıyor.

One Za’abeel Tower olarak adlandırılan 68 katlı gökdelende ise lüks konaklama markası One&Only tarafından hizmet verilen 94 özel apartman dairesi ve dokuz çatı katı bulunuyor.

Markanın ayrıca binada “kentsel tatil köyü” olarak tanımladığı 229 otel odası ve süiti bulunuyor.

One Za’abeel Tower’da ayrıca 132 odalı bir fitness ve wellness oteli olan Siro’nun yanı sıra konferans ve etkinlik alanları, bir SPA ve 11 restoran bulunuyor.

“Asıl amacımız dünyanın en uzun konsoluna ulaşmak değildi.” 

Link’in kendisi üç katlı restoran ve barlardan oluşuyor ve hepsi de harici bir diagrid yapı sayesinde kolonsuz iç mekanlara sahip.

Konsolun en ucundaki alan, aşağıdaki yolun manzarasını sunan cam bir zemine sahip.

Çatısında ise rekor kıran bir başka özellik yer alıyor: Dünyanın en uzun asma sonsuzluk havuzu ve Birleşik Aarap Emirlikleri’nin “gökyüzünde bir plajı” andırması amaçlanan en uzun çatı sonsuzluk havuzu.

“Bu proje bize kentsel bir tatil köyünün ne anlama geldiğini düşünme fırsatı verdi.”

One Za’abeel, kuleler arasında eşit olarak bölünmüş 14 bodrum katı ve kuleleri zemin seviyesinden birbirine bağlayan üç katlı bir yapı olan The Podium’da bir dizi perakende ve eğlence tesisi ile tamamlandı.

The Podium’un çatısında, Bali manzaralarını taklit etmesi amaçlanan bahçeler ve bir havuz içeren bir “kentsel park” bulunuyor.

“Bizim görüşümüz, madem plajımız yok, o zaman The Link’i yaratalım demekti. Bu yükseltilmiş bir havuz bar, bu gökyüzünde bir plaj. Bu süper özel bir şey.”

Nikken Sekkei’ye göre bunlar arasında otomatik elektrik, aydınlatma ve havalandırma sistemleri ile enerji tasarruflu cam cephe sistemi yer alıyor.

Link, 2020 yılı boyunca iki parça halinde altı şeritli otoyol üzerinden kaldırıldı.

Ağırlığı 8.500 ton olan ilk bölüm, 900 tonluk konsol dört günde yerine sabitlenmeden önce 12 günde kaldırıldı.

Kulelerin yaklaşık üçte biri yüksekliğindeki konumu, görsel nedenlerin yanı sıra özel ve kamusal alanlar arasında programatik olarak nasıl işlev göreceği açısından da seçildi.

Mimarlık ofisine göre, aynı zamanda kulelerin rüzgarda sallanmasını da azaltmaya yardımcı oluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın