Dubai’de Dünyanın İlk 3D Baskılı Camisi İnşa Edilecek

IACAD, Dubai'de 3D baskı teknolojisi kullanarak dünyanın ilk camisini inşa edecek.

Dünyanın ilk tam fonksiyonlu 3D baskılı camisi Dubai’de inşa edilecek. Bur Dubai’de inşa edilecek 2 bin metrekarelik caminin yapımının Ekim ayında başlaması ve 2025’in başlarında 600 kişiyi ağırlaması planlanıyor. İnşaatı gerçekleştirmek için kullanılan teknolojinin inşaat malzemesi israfını azaltması bekleniyor.

Proje, her seferinde 3 işçi tarafından saatte iki metrekarelik bir hızda malzemelerin biriktirilmesini sağlayan bir “robotik 3D yazıcının” çalıştırılmasını içeriyor. İnşaat bu yılın sonlarında başladığında, caminin inşasının dört ay, gerekli tesislerle donatılmasının ise 12 ay sürmesi bekleniyor. Şu anda, IACAD’ın, binanın önümüzdeki iki yıl içinde ibadete açılması amacıyla tasarımı için nihai onay almak üzere Dubai Belediyesi yetkilileriyle koordinasyon sağladığı söyleniyor.

Baskı işlemi, bir mürekkep püskürtmeli yazıcıya benzer şekilde, bilgisayar tarafından haritalanmış önceden belirlenen bir rota boyunca akışkan bir malzemeyi katmanlayarak çalışıyor.

Mineral katkılı akışkanlar, dijital modeli üç boyutlu bir nesneye dönüştürmek için neredeyse anında katılaşarak betona dönüşüyor.

IACAD’ın mühendislik departmanı müdürü Ali Al Suwaidi tarafından yapılan açıklamaya göre maliyet, camiyi normal şekilde inşa etmekten yüzde 30 daha yüksek çünkü dünyada türünün ilk örneği.

“30 yıl bina garantisi ile maliyetin gelecekte de benzer olmasını bekliyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın