Dozerler her an Taksim’e girebilir

Taksim trafiğini yer altına indiren ve Topçu Kışlası'nı yeniden inşasını öngören Taksim Projesi askıya çıktı. Mimarlar Odası'ndan Mücella Yapıcı, "Buldozerler Taksim'e dayanmadan bu projeyi durdurmalıyız" dedi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesinde “Taksim’i Yayalaştırma Projesi” ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Oda Danışma Kurulu Sekreteri Mücalla Yapıcı, “Taksim’in Yayalaştırılması” adı altındaki projenin, ideolojik bir proje olduğuna dikkat çekerek “Taksim’in üstünde insan kalmayacak. Bu proje ile artık Taksime yürünmeyecek, Taksim 1 Mayısa kapatılmıştır” dedi.

Yapıcı, Taksim’in 1977 yılındaki Kanlı 1 Mayıs’ın ardından kazandığı simgesel öneme vurgu yaparak projenin ideolojik olduğunu dile getirdi “Bu proje ile artık Taksime yürünmeyecek, Taksim 1 Mayıs’a kapatılmıştır. Bu ülkede bilirkişi çetesi vardır. Bu tür projelerle hukuki mücadele yolları engebeli hale getirilmiştir” dedi.

Yapıcı, projenin bilimsellikten uzak olduğunu ifade ederek bu kararın mimarlık kültürüne ve halkın zekasına yakışmadığını söyledi. Taksim ile ilgili azınlık okullarının ve kiliselerin yerine yapılmak istenen camii projeleri ile ilgili Mimarlar Odası’nın dava açtığını hatırlatan Yapıcı, Taksim ile ilgili bilimsellikten uzak kararların iptaline gideceklerini belirtti. Yapıcı, planın işleyişindeki hukuksuzluklara dikkat çekerek “Taksim’e dozerlerin girmesi an meselesi” dedi.

İNSAN ODAKLI PROJE İSTİYORUZ

Taksim Platformu’ndan Prof. Dr. Betül Tanbay ise insan odaklı projelerin gerekliliğine vurgu yaparak “İstanbul’da 10 milyon insan yaya ya da toplu taşıma kullanıyor ancak bu proje özel araçlar için planlanmış” dedi. Mimar Korhan Gümüş de “Karar alınmadan, yasal süreç başlamadan ihale yapılmış. Neden böyle sinsi bir süreç var?” diye sorarak, projenin merkeziyetçi ve kenti oyuncak gibi gören bir zihniyetin ürünü olduğunu dile getirdi. (İSTANBUL)

Etiketler

Bir yanıt yazın