Dorte Mandrup, Grönland’daki Ziyaretçi Merkezini Tamamladı

Dorte Mandrup Arkitekter tarafından tasarlanan, Grönland'ın engebeli kıyı manzarasında bir iklim araştırma ve ziyaretçi merkezi olan Ilulissat Icefjord Merkezi tamamlandı.

Kuzey Kutup Dairesi’nin 250 kilometre kuzeyinde bulunan merkez, bu bölgedeki iklim değişikliğinin etkisi üzerine çalışan bir araştırma, eğitim ve sergi merkezi olarak işlev görecek.

“Icefjord Merkezi, dramatik manzarada bir sığınak sunuyor. Kuzey Kutbu’nun vahşi doğasının sonsuz, insan olmayan ölçeğini, karanlık ve ışık arasındaki geçişi, gece yarısı güneşi ve kuzeyi deneyimleyebileceğiniz doğal bir buluşma noktası olmayı hedefliyor. Işıklar gökyüzünde dans ediyor.”
Dorte Mandrup

Binanın işlevine uygun olarak yapı, çevreye minimum etki yapacak şekilde tasarlanmış. Mandrup’un ekibi, önemli bir karbon ayak izine sahip olduğu anlaşılan bir malzeme olan beton ihtiyacını azaltmak için çelik bir strüktür seçmiş. Hafif çelik kirişler, yapıyı kayalık araziye etkili bir şekilde sabitleyerek hafifçe yükseltilmesini sağlıyor. Bu, binanın altındaki alanın bitkiler ve vahşi hayat için bir yaşam alanı olmaya devam edebileceği anlamına geliyor.

Yapının ana formu, peyzaj boyunca uzanırken kademeli olarak kıvrılan ve dönen bir dizi çelik kafes kirişten oluşuyor. Bu, çatıda kar birikmesini önlemeye yardımcı olan olağandışı bükülmüş şekli yaratıyor.

Bükülmüş biçim ayrıca eğimli çatıya yaya erişimi sağlama avantajına da sahip. Bu yükseltilmiş bakış açısı doğal olarak yerel yürüyüş rotaları için yeni bir bitiş noktası oluşturuyor ve Kangia Icefjord’un buzdağlarının manzarasını sunuyor. İç mekanlar her yönde tamamen camla kaplı, ayrıca çatının altında korunaklı bazı açık hava terasları da var. Amaç, ziyaretçilerin Grönland’ın dramatik aydınlatma koşullarını baştan sona deneyimlemelerine izin vermek.

Grönland’da sadece yaz aylarında gün ışığı oluyor. Kışın hava çok karanlık fakat kardan ve yerden yansıma sayesinde hafif bir aydınlanma oluyor. Yaz aylarında ışığın rengi çok farklı; bir tarafta mavi ışık, diğer tarafta çok kırmızımsı bir ışık var. Yapı bu durumun deneyimlenmesi için bir durak işlevi görüyor.

Ilulissat Icefjord Center, sergi galerisi, sinema salonu, araştırma ve eğitim tesisleri, kafe ve mağaza gibi tesisleriyle artık halka açık. JAC Studios tarafından tasarlanan sergide, gerçek hayattaki buz bloklarını çoğaltmak için tasarlanmış cam prizmalarda bulunan arkeolojik nesneler ve filmler yer alıyor. Ayrıca MÖ 124.000’den günümüze kadar uzanan buz karot sondajlarını da içeriyor.

Dorte Mandrup Arkitekter, Ilulissat Icefjord Center için tasarımını ilk kez 2016 yılında açıklamış ve ayrıca tasarımı 2018’de Venedik Mimarlık Bienali’nde sunmuştu. Proje, Danimarkalı hayırsever vakıf Realdania’nın desteğiyle yerel hükümet tarafından finanse edilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın