“Dönüşüm halkla birlikte yapılmalı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi Murat Karayalçın, Türkiye’deki en önemli gündem konularından biri olan kentsel dönüşüm projelerinin kamu-halk işbirliği içinde yapılması gerektiğini belirtti.

CHP Yıldırım İlçe Başkanlığı’nın Barış Manço Kültür Merkezi’nde organize ettiği Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Toplantısı’na katılan Karayalçın, önemli açıklamalarda bulundu.

Kentsel dönüşümü bir kentleşme aracı olarak son derece önemsediğini ifade eden Karayalçın, ‘Bundan yaklaşık çeyrek yüzyıl önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığım dönemde, Türkiye’nin bugünkü anlamda uygulanan yöntemini arkadaşlarımla beraber gecekondu bölgesi için Dikmen Vadisi Projesi’nde uygulamıştım. Bunun yanında imarlı bölgeler için Portakal Çiçeği Projesi’ni uygulamıştım. Her iki model bana göre bugün de kullanılması gereken modellerdir’ dedi.

“Birliktelik Olursa Başarı Yakalanır”

Kentsel dönüşüm sürecinin bugün yapıldığı şekliyle kesinlikle piyasaya bırakılmaması gerektiğini ifade eden Karayalçın, ‘İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Fikirtepe Kentsel Dönüşüm modeli piyasacı modeldir. Kentsel dönüşüm yalnızca bakanlık tarafından ya da yalnızca belediyeler tarafından işletilmesinin de yanlış olduğunu düşünüyorum. Mutlaka kentsel dönüşüm projelerinde tüm kararların o projenin kapsam alanında bulunan yurttaşlarla birlikte alınması gerekir. Eğer bu yapılabilirse mutlaka sonuç alınır ve başarı da yakalanır’ diye konuştu.

Nitelik, Yerindelik, Birliktelik

Kentsel dönüşüm projelerinde 3 temel ilke olduğunu belirten Karayalçın, şunları söyledi:

‘Birincisi niteliktir. Deprem yönetmeliği, yangın yönetmeliği, otopark yönetmeliği, yalıtım yönetmeliği, engelliler için kolaylıkların getirilmesi gibi bir anlayış mutlaka egemen kılınmalıdır. Yoğunluk artışı düşünülürse Bursa’daki Doğanbey projesi ortaya çıkar. İkincisi yerindelik ilkesidir. İnsanlar yaşadıkları yerde yaşamaya devam etmelidirler. Biz burada bir proje uygulayacağız siz buradan gidin size başka yer gösteriyoruz denilmemelidir. Üçüncüsü ise bana göre kentsel dönüşümün anayasası olan birliktelik ilkesidir. Kamu ve halk birlikte olmalıdır. Yani kamu özel işbirliği değil, kamu halk işbirliği olmalıdır.’

“Bölünme Olmasın diye Aday Değilim”

Karayalçın, yaklaşık bir yıl sonra yapılacak olan yerel seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni aday olmama gerekçesini de açıklayarak, ‘Bölünerek Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni 1994 yılından buyana Melih Gökçek’e teslim ediyoruz. Aslında seçimi kazanabiliriz ama benim Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olmamı istemeyen kesimlerde var. Onların da oyunu alabilmek için benim yerime başka bir arkadaşımızın aday olması gerekiyor. Ankara’yı mutlaka kazanmamız gerektiği için daha doğru bir yaklaşım olacağını düşünüyorum. O nedenle de aday değilim’ dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın