“Dönüşüm Durmasın”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 700 noktada çok sayıda kamu binasını törenle yıkarak hayata geçireceği kentsel dönüşümle ilgili Başbakan'dan tarih bekliyor. İnşaat sektörü ise bu projenin sekteye uğratılmasından endişeli.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Genel Sekreteri Murat Camadan, güvenli yapılar ve modern kentler için kentsel dönüşüm projelerinin büyük önem taşıdığını belirterek, kentsel dönüşümlerin Türkiye’nin en önemli projelerinden olduğunu ve kesinlikle geri adım atılmaması gerektiğini söyledi. Yasanın uygulama aşamasında gösterilecek başarı sayesinde Türkiye’de çok ciddi bir değişimin yaşanacağını kaydeden Camadan, “Bu çok uzun vadeli bir projedir ve uygulama esnasında zaman zaman sorunlar yaşanabilecektir. Bu sorunların projeleri sekteye uğratmaması konusunda azami gayret gösterilmeli, asla siyasi malzeme yapılmamalıdır. Uygulama aşamasında özellikle belediyelere destek verilmelidir” dedi. Kentsel dönüşüm projelerinin öneminin kamuoyuna çok iyi anlatılması gerektiğini, Türkiye’nin deprem kuşağında bir ülke olduğunu, bu anlamda söz konusu projenin hayati önem taşıdığını kaydeden Camadan, şu ifadeleri kullandı:

Kamuoyuna İyi Anlatılmalı

“Afet acılarının yeniden yaşanmaması, çarpık yapılaşmanın engellenmesi için bu projenin gerekliliği özellikle halkımıza çok iyi anlatılmalı. Demir çelikten çimento sektörüne, inşaattan müteahhitlik hizmetlerine kadar yapıyla ilgili tüm sektörler kentsel dönüşümle birlikte ivme kazanacak, piyasa ciddi manada hareketlenecek, istihdam artışıyla birlikte işsizlik azalacak. Özellikle riskli binaların tespiti ile yıkımı ve geri dönüşümü konusunda yeni iş kolları oluşacak.”

Geri Sayım Başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, afet riski altındaki alanlarda dönüşümü Başbakan Erdoğan’ın tarih vermesi durumunda Türkiye’nin 700 noktasında aynı anda törenle başlatmak istediklerini söyledi. Dönüşümde sadece şahıs binalarının yıkılmayacağını ifade eden Bayraktar, “Çok sayıda kamu binası var. Askeri lojmanlar, okullar ve kamu binaları hatta bizim Bakanlığımızın binası var. En acil, en kolay ve en rahat yerden başlayacağız. Vatandaş sitemizi dönüştürün derse, oradan başlayacağız” dedi. İstanbul belediyelerinden taleplerin geldiğini kaydeden Bayraktar, İzmir’de de başlayacaklarını söyledi.

20 Yıllık Projeksiyon

Kentsel dönüşüm alanlarında 3 emsalin üstüne çıkmayı düşünmediklerini belirten Bayraktar, 3 emsal ile bin metrekare arsa varsa 3 bin metrekare inşaat yapılabileceğini söyledi. Kentsel dönüşüm için 20 yıllık bir projeksiyon geliştirildiğini kaydeden Bakan Bayraktar, “Bunu, şehirleri düzelterek yapmak zorundayız. Tüm Türkiye’yi salaş, depreme dayanıksız, riskli binalardan kurtarmalıyız. Mal emniyeti anayasa güvenliği altındadır. Ancak can güvenliği daha önemlidir. Bu yasa ile hem şehirlerimizi düzeltmek hem de inşaat teknolojisini düzeltmek istiyoruz. Aktörlerden bu işe talip olmalarını istiyoruz” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın