Stefano Boeri′den Roma′daki Domus Aurea için Yeni Giriş ve Yaya Geçidi Tasarımı

Stefano Boeri Architetti, Roma′nın tarihi Domus Aurea sarayının yeraltı odalarına erişim sağlayan bir giriş kiosku ve bir yaya geçidi tasarladı.

Oppian Hill Park′ın içinde yer alan yeni giriş, yaklaşık altı metre aşağıdaki Octagonal Room’a giden geçide bağlantılı olacak şekilde planlanmış.

MS 64 yılındaki büyük yangından sonra İmparator Nero tarafından yaptırılan saray, Roma′nın en önemli tarihi mekanlarından biri. Boeri′nin Milano merkezli ofisi tarafından tasarlanan eklentiler, mevcut harabelere hiçbir müdahale yapmadan hayata geçirilmiş.

Stefano Boeri proje hakkında “Domus Aurea′daki yeni giriş ve Octagonal Room’a geçit projesi, tarihi ve Roma mimarisini en çok çağrıştıran gerçeklerden birini geri getirmek için olağanüstü bir fırsattı. Projeyle her ziyaretçinin doğrudan Nero′nun Domus′unun kalbine inmesine izin verilmiş oldu” diyor.

Domus Aurea; kazılmış pasajları, tonozları ve yüzlerce odası için yürütülen restorasyon çalışmalarından ötürü onlarca yıldır halka kapalı durumdaymış.

En son restorasyon çalışmasının ardından Domus Aurea’nın, 15. yüzyılın sonları ve 16. yüzyılın başlarında bölgede keşfedilen resimlerden ilham alan Rönesans sanatçısı Raphael′e adanmış bir sergiyle 2020′de yeniden açılması planlanmış. Raphael′in ölümünün 500. yıldönümüne denk gelmesi planlanan sergi, pandemi nedeniyle ertelenerek 23 Haziran 2021′de açılmış. Sergi, yeni giriş deneyiminin doruk noktası olan Octagonal Room ve bitişiğindeki beş odada kurulmuş.

Galvanizli ve siyah boyalı çelikten bronz detaylara sahip paneller, bir bilet gişesi ve kitapçının yer aldığı bir antreye park üzerinden giriş yapan ziyaretçileri yeni girişe yönlendiriyor. Giriş alanı, kazılar sırasında ortaya çıkarılan yapı katmanlarını gösteren karanlık, tonozlu bir galeriden kademeli olarak inen yürüyüş yoluna bakan kemerli bir pencereye sahip. Geçit, yapıya sağlam ve yekpare bir görünüm kazandıran galvanizli ve boyalı sac panellerin arkasına gizlenmiş çelik kirişlerle desteklenmiş.

Yürüyüş yolunun tamamı boyunca uzanan LED aydınlatma ile beyaz yol vurgulanmış ve rota boyunca sıralanan tarihi unsurlar aydınlatılmış. Müdahaleler, mevcut duvarlara ve Trajan tonozlarına dokunmadan veya yapılarından herhangi bir şekilde ödün vermeden oturacak şekilde tasarlanmış. Kendi kendini destekleyen çerçeve, Domus Aurea içindeki mikro çevreye zarar verebilecek veya değiştirebilecek makine veya kaynak ekipmanı kullanılmadan manuel olarak inşa edilmiş.

Geçit, Nero′nun ziyafet salonu olan ve tepesinde açıklık bulunan beton bir kubbe bulunan Octagonal Room’a çıkacak şekilde tasarlanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın