Doluluk ve Boşlukla Zenginleşen Gelişen Konut Sitesi: 8ème Art Marsiglia

Atelier(s) Alfonso Femia ve Carta Associés tarafından tasarlanan projesinin arazisi, Marsilya'nın stratejik ve sembolik konumlarından birinde yer alıyor. 8ème Art Marsiglia, ilk olarak 1890 yılında hizmete giren tarihi Prado – Michelet aksıyla Huveaune nehrinin kesiştiği kavşakta bulunuyor.

Bu kuzey-güney kentsel aksı, Marsilya’nın güney mahallelerinin gerçek bel kemiği olarak değerlendirilebilir. Bu aks, bölgenin kentsel dokusuna canlılık ve hiyerarşi vermekte olup esasında eski köy merkezlerinden ve serpilmiş halde olan kır evlerinden, özel toplu konutlardan, sosyal konutlardan ve benzeri binalardan oluşuyor.

Alan, Le Corbusier’in Unité d’Habitation’u (Konut Birimi), Villa Magalone (1710 yılında inşa edilmiş ve tarihi bir anıt olarak sınıflandırılmış) ya da daha uzaktaki Vélodrome Stadyumu ve Marsilya’nın en az La Canebière veya Corniche J.F. Kennedy kadar en sembolik yollarından biri olan Boulevard Michelet gibi kendisine yakın birkaç sembolik yapının varlığı ile tanımlanıyor.

Alan, bölgeyi yapılandıran ve beraberinde çeşitli avantajlar (erişilebilirlik, görünürlük, temsil edilebilirlik) getiren kentsel yol aksına dayanmakta olup aynı zamanda Huveaune’nin yakındaki varlığından da eşit olarak faydalanıyor. Nehir, arsanın organik doğasını ve su ile ilişkisini güçlendiriyor.

Böylece proje arazisinin dokuların, şekillerin ve renklerin kontrastıyla somutlaşan çift yönlü bir karaktere sahip olduğu görülebilir.

“Proje, denge arayan bir stratejiye göre gelişiyor. Hem arazinin hem de arazi içeriğinin izin verdiği tam olarak doğru yoğunluğu arıyorduk. Bu yeni kentsel mekana ortak alanlarla, yeşille, geçirgen bir zemin katla, dolulukla boşluğun eklemlenmesiyle ve tek bir kimlikte birleşen çeşitlilikle birlikte belirli bir yaşam kalitesi getirmeye çalıştık. Deneylerimiz, projenin tabiatında var olan kentselliğini kullanmanın daha iyi bir yolunu sunmak için izdüşümde kısmi bir azalmayı tercih etmemize neden oldu.”

Etiketler

Bir yanıt yazın