Doğu ve Güneydoğu Anadolu Kentlerindeki Çatışma Sonrası Durum

Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği'nin Haziran 2016'da yayınladığı Hasar Tespit ve Göç Raporu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu kentlerinde yaşanan çatışmalar sonrasındaki yıkıma ve zorunlu göçe dair verileri ortaya koyuyor.

Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB), yerel yönetimlerin teknik ve idari problemlerine çözümler üretmek için çalışan bir kurum. 116 üye belediyeden oluşuyor.

Ağustos 2015 itibariyle de kentlerde yaşanan tahribatlarla ilgili çalışıyorlar. Nusaybin, Derik, Cizre, Silopi gibi çatışmaların yaşandığı kentlere gidip hasar tespiti, raporlama yapıyor; elde ettikleri verileri ulusal ve uluslararası kamuoyuyla paylaşıyorlar.

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da il ve ilçelere göre çatışma sonrası yıkım ve göç kent merkezlerinde gerçekleşen çatışma sonrası yıkımı ve zorunlu göçü, Haziran 2016’da “Hasar Tespit & Zorunlu Göç Raporu” ile belgelediler. Raporda kullanılan yıkım veriler, TMMOB, ilgili belediyeler ve GABB’ın ortak çalışmaları sonucu oluşturulmuş. Çalışmanın bir kısmına Emergency Architecture Foundation ekipleri de katılmış. Çatışma yaşanan kentlerdeki göç hareketlerini haritalamışlar.

Haziran 2016’da hazırlanan harita’daki verilere göre, çatışma yaşanan kentlerden göç etmek zorunda kalan kişi sayısı toplamda 400.000. Sur’dan göç etmek zorunda kalan 5.440 aileden 1.660’ı Sur’un diğer mahallelerine, 1.245’i Yenişehir’e, 955’i Kayapınar’a, 1.580’i Bağlar’a yani çoğunluğu Diyarbakır kent merkezindeki diğer ilçelere göç etmiş.

Mardin’in Nusaybin ilçesinden toplamda 65.000 kişi Mardin’in diğer ilçelerine; Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinden toplamda 1.720 aile ilçe dışına göç etmiş. Hakkari’nin Yüksekova ilçesinden göç etmek zorunda kalan 6.928 aileden 1.700’ü Hakkari Merkez’e, 723’ü Şemdinli’ye, 4.505’i Van Merkez’e göç etmiş.

Silopi, Cizre, Nusaybin ve Yüksekova’dan 4.905 aile Van’a; Nusaybin, Cizre, Silopi ve Şırnak’tan 930 aile, 9.000 kişi Batman’a göç etmiş.

Haritaya tıklayarak büyütebilirsiniz:

Rapora göre, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da il ve ilçelere göre çatışma sonrası hasar ve göç verileri şöyle:

Etiketler

Bir yanıt yazın