Doğu Avrupa’nın ilk Yeşil Alışveriş Merkezi Yolda

Hırvat geliştirici Tulipan Group, Hırvatistan'ın ikinci büyük şehri Split'in merkezinde yeni bir alışveriş merkezi projesi geliştiriyor. Bu yeni alışveriş merkezi şehrin artık terk edilmiş endüstri bölgesinde yer alan bir karma kullanım projesi.

Mevcut binaların yıkımının, kullanılacak malzemelerin geri dönüşümünün ve hafriyat işlemlerinin 2010’un son çeyreğinde, LEED standartlarına uygun olacak şekilde başlayacağı Mall of Split projesinin 2012 yılının sonuna doğru bitmesi planlanıyor.

Projenin maliyeti yaklaşık olarak 175 Milyon Euro tutarında. 62.000 mkiralanabilir alana sahip olan proje 2.320’den fazla araç kapasiteli otopark alanları, 200’den fazla dükkan, çocuk oyun parkları, disko, bovling salonu ile birçok kafe ve restoran seçeneğini kapsayan yiyecek alanlarını içeriyor.

Split Mall, ECE Proje Yönetimi (Profesyonel Ortak ve Merkez Yöneticisi), CB Richard Ellis (Kiralama Ofisi), Colliers International (LEED Sertifika Servisi), Conran – London (İç Mimarlık) ve Benoy – London (Mimarlık) tarafından birlikte geliştiriliyor.

Tulipan Group güçlü bir ekolojik farkındalık ile LEED Gold bina sertifikasını almayı hedefleyen ilk Doğu Avrupa Projesi. LEED bina sertifika programı, yenilikçi ekipman ve malzeme kullanımı, su yönetimi, alternatif enerji tüketimi, CO2salınımını azaltma gibi hedefleri içeriyor ve hem açık hem de kapalı ortamlarda kaliteli bir çevre yaratmayı amaçlıyor.

Mall of Split, kentsel bir alanda yer alan eski endüstri bölgesinin tekrar canlanmasını sağlayacak bir geliştirme projesi olarak kente yeni değerler katıyor ve kent sakinleri için yaşam kalitesini arttırıyor. İnşaat işleminde kullanılan malzemeler ise geri dönüştürülmüş, yerel ve yıkım işleminden elde edilen malzemelerden temin ediliyor.

Buna ek olarak Mall of Split, anayollara yakın bir konumda bulunuyor ve kusursuz bir şekilde sağlanmış olan toplu taşıma sistemi sayesinde özel araçların yarattığı trafik kirliliğini azaltıyor. Bina aynı zamanda çatıda bulunan, yağmur suyunu tutan ve arıtan su sistemi sayesinde su tüketimini %50 oranında azaltmayı planlıyor.

Tulipan Grup adına çalışan Mall of Split Yeşil Bina Koordinatörü Ivan Ora, “Yeşil bina standartları doğrultusunda sadece en iyi performansı sergileyecek ve bakım maliyetlerini azaltacak bir proje değil, aynı zamanda çevre kalitesini de arttıran ve herkese fayda sağlayan bir proje gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Ayrıca pek yakında tüm geliştiricilerin yeşil bina standartlarını bulundurması gerekecek ve biz bu yolda öncülük ettiğimiz için mutluyuz.” diyor. 

Etiketler

Bir yanıt yazın