Doğayla Uyumlu Bir Dağ Evi

Pedevilla Architects tarafından tasarlanan Güney Tirol St.Vigil'deki CiAsa, Val Badia Dolomit Dağları ile çevrili bir aile evi. Yapı bir kaplıcanın hemen yanındaki ufak bir tepenin üzerinde yer alıyor.

Çatının yükselen formu, binanın uzaktan görünmesini sağlarken, aynı zamanda alçak saçak hatları da koruma imkanı sunuyor. Yamuğun şekli, tasarımın genelinde yinelenen bir unsur olarak göze çarpıyor. İç mekanı aydınlatmak için, trapezoidal çatı pencereleri kullanılmış.

Yapıdaki üç katın tamamı, 30 Ekim 2018’de çevredeki ormanlarda şiddetli fırtınalar sırasında yıkılan ağaçlardan elde edilen ahşaptan yapılmış. Dış ve iç duvarları oluşturmak için masif ladin ağacı özel bir teknik uygulanarak yapıştırıcı ve reçine kullanmadan birleştirilmiş. Dış duvarlarda 6 cm kalınlığındaki ahşap plakalar kullanılmış. Yapı bileşenlerinin içinde bulunan ahşap plakalar da ağacın büyüdüğü şekilde aşağıdan yukarıya doğru döşenmiş. Yapının iç kısmındaki yüzeyde masif ve elle rendelenmiş fıstık çamı ağacı kullanılmış. Odaya ferahlık ve sıcaklık hissi veren ve kendine has kokusundan dolayı fıstık çamı, salonun iç kaplaması olarak yüzyıllardır yerel mimaride kullanılıyor. Cephe, çam kozalağı gibi elle kesilmiş karaçam padavraları ile kaplanmış. Geniş duvar kalınlığı sayesinde evin ek yalıtıma gerek duymuyor.

Bodrum katının zemininde, yakındaki dereden elde edilen gelen dolomit kayalarından yapılmış. Projede sürdürülebilirlik konusuna önem verilmiş ve tamamen yerel ve doğal malzemeler kullanılmış. Sadece evin ahşabı kısımlarında değil, aynı zamanda zemin ve banyoda kullanılan taşlar da vadideki dolomit kayalardan kesilerek elde edilmiş.

Malzeme seçiminde, estetik yaklaşımların yanı sıra dayanıklılık da önemli bir rol oynamış. Özellikle cephe için kullanılan karaçam ahşabı, herhangi bir ek işlem görmeden bile zorlu hava koşullarına karşı dayanıklı bir malzeme olarak belirtiliyor.

Proje, inşasında kullanılan malzemelerin de yaşam döngüsünü uzatmış. Sürdürülebilirliğin sosyal ve kültürel boyutlarına da büyük önem verilmiş. Projenin inşası yerel inşaat yöntemlerinde edindikleri deneyimler nedeniyle bölgede yaşayan ustalar tarafından yapılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın