Doğayla Uyum İçinde Hareket Eden Yapı: Shiver House

NEON tarafından tasarlanan Shiver House, 5. yılında yeniden inşa edildi.

NEON tarafından tasarlanan Shiver House daha önce 2015 yılında Finlandiya’nın Korppoo Adası’nda açılan Barfotastigen sergisinin bir parçası olarak yapıldı. Projenin 4 ay boyunca kalması planlanırken popülaritesi nedeniyle daha uzun vadede yerinde tutuldu. Projenin ikinci yılında, üzerinde oturduğu ada olan Korppoo, ünlü Caz festivali “Korppoo Sea Jazz” ın bir parçası olarak projenin yanında yaz konserleri düzenlemeye başladı. Daha önce polipropilen kullanılarak yapılan proje, 5. yılında Finnish Airplane Ply (ince, esnek kontrplak) kullanılarak yeniden inşa edildi.

NEON – Shiver House from NEON on Vimeo.

Shiver House, Fin kır evinin (mökki) radikal bir yeniden keşfi. Proje, çevredeki doğal güçlere tepki olarak hareket eden ve uyum sağlayan “hayvansı” bir yapı. Shiver House, mimarlığın kullanıcıları ve içinde bulunduğu doğal dünya arasında daha yakın duygusal bağ oluşturmak için bir araç olarak kullanılabileceği fikrinin keşfi. Buna ek olarak proje, mimarlığın insanlar ve içinde yaşadığı yapılar arasında daha derin ve uzun süreli bir duygusal ilişki yaratarak “canlı” görünebileceğinin bir örneği.

“Dünya Covid-19’un yeni gerçekliğine uyum sağlarken, mimarlık, sanat ve tasarımın kaygıyı azaltmanın, bizi doğa ile buluşturmanın ve kamusal alanda bir araya getirmenin bir yolu olarak kullanılabileceğine daha fazla önem verilmesi gerektiğini hissediyorum.”
NEON’dan Mark Nixon

Strüktür, alanın değişen hava koşullarına cevap veren, 600 kinetik kontrplak yaprak kullanılarak yapıldı. Yapı içinde oturan kullanıcılar, yaprakların iç ışık seviyesini ve çevredeki manzarayı değiştirdiğini  gözlemleyebiliyorlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın