Doğayla Barışık İskandinav Evi

Olson Kundig Architects'in İsveç'teki kayalık bir sahil alanında tasarladığı tatil evi Dalarö House koyu renk ahşap ve taş kaplamasıyla göze çarpıyor.

Manzara ile uyumlu tasarlanan ev kullanılan doğal malzemeler ile kendini çevreleyen kaya ve çam ağaçlarını yansıtıyor. Tom Kundig evi, “Dalarö House, çevresine duyarlı ve sakinlerini bu çevreyle etkileşime girmeye teşvik eden bir bina yaratmak için bir fırsattı,” şeklinde nitelendiriyor.

Ev önündeki kayalara uzanan bir çift uzun basamak fonksiyonu gören beton bir temel üzerinde yükseltilmiş. Evin ötesine ve aşağıdaki suya kadar uzanan kavisli bir taş yol da evin ön tarafında yukarı doğru kıvrılarak basamaklı verandaya bağlanıyor.

İçeride dokulu beton bir duvar farklı alanları çerçeveleyerek ön sundurmaya kadar uzanıyor. Burada dış mekan şöminesi oluşturmak için cephe dikdörtgen bir açıklık ile delinmiş. Dış duvarların çoğunluğu camla kaplanmış ve bina genelinde kullanılan koyu renkli ahşapla uyumlu siyah çerçevelerle tamamlanmış.

Suya bakan duvarların neredeyse tamamı camla kaplıyken, tepeye açılan evin arka kısmında ise komşu kulübenin renklerine karşı siyah ve kırmızı tonlu duvarlar bulunuyor.

İç mekanda da koyu renkler kullanmaya devam edilirken yaz aylarının parlaklığına kontrast oluşturan koyu renk ahşaplar ve kaplamalar kullanılmış.

“Evin öncelikle yaz aylarında kullanılması amaçlandığından, İskandinav mimarisinin geleneksel olan açık renk paletlerinden uzaklaştık ve bunun yerine ışıktan korunmak için daha koyu malzemeleri kullandık.”

Evin ana hacminde açık mutfak ve manzarayı kucaklayan tamamen cam cepheye sahip bir yaşam alanı bulunmakta. Bir tarafı uzun beton duvarla çevrelenen yaşam alanı, iç mimar Louise Liljencrantz Design ile işbirliğiyle seçilen, açık renkli mobilyalarla dolu.

Kontrast hissi veren bir alan yaratmak için meşe tavan, döşeme ve doğramaların bulunduğu bitişikteki mutfak ve yemek alanında daha koyu tonlar kullanılmış.

Meşe zemin, bir banyonun yanı sıra ana yaşam alanının her iki yanında yer alan yatak odalarının da bulunduğu evdeki odaların geri kalanı boyunca uzanıyor.

Mimarlık ofisi, yatak odaları boyunca koyu tonlu ahşap duvarları çıtalı çevreye sahip pencereleri eşleştirirken banyoda dokulu karo duvarları ve siyah zemin karoları bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın