Doğanın İçinde Kaybolmayan Konut

Edition Office, Avusturalya'da limanın arkasında kalan bölgenin eğimli tepeleri içinde ahşap-beton karma bir konut projesi olan Federal House'u tasarladı.

‘’Mimarlık, özellikle konut tasarımı, barınmayı mümkün kılan bir eylem. Bunun aracılığıyla belirli bir zaman ve mekânın yerleşimini ve süregelen deneyimini sağlayan bir taşıyıcı. Federal House, liman arkasındaki bölgenin eğimli tepeleri içinde, hem bu yer için deneysel hacimler olarak hem de bu peyzajın geleneksel mülkiyeti ve mirası içindeki yabancı statüsünün bilinçli olarak farkında olan bir nesne olarak hareket ediyor.’’

Projenin, “yer ve değiştirici” yani yer ile nesne arasındaki ilişki üzerinde bir araç olması düşünülmüş, içeriden ya da dışarıdan çoklu okumalara olanak sağlaması öngörülmüş.

Uzaktan bakıldığında yapı kayboluyor, uçsuz bucaksız manzara içinde adeta bir gölge olarak duruyor.

“Yaklaşıldığında, projenin beşinci cephesi olan çatı, dikkati kendine, Bundjalung* manzarasına ve içinde bulunduğu yerel mirasın derin zaman çerçevesine kasıtlı olarak yabancı olan bir nesneye aktarıyor. Daha da yakından bakıldığında, kalın ahşap çıtalardan oluşan oldukça dokusal bir dış kaplama, daha önceki işlenmiş tektonik duygusuyla tezat oluşturuyor ve organik malzeme jestlerinin fiziksel insan yakınlığıyla diyaloğu yönlendirmesine izin veriyor.’’

Kolonyal çiftlik evleri tipolojisinin bir yansıması olan ev, veranda DNA’sını sıkı bir şekilde kontrol edilen bir örtüye taşıyor ve mütevazı bir şekilde ölçeklendirilmiş yaşam ve yatak odası alanlarının kapalı bir dış mekân yaşam alanına genişlemesine izin veriyor.

İç mekânın bu genişleme ve daralma potansiyeli, mahrem ve halk arasında, ana manzara ile kuzeye doğru genişleyen manzara arasında geçişlere izin veriyor. Derin veranda alanı, iç ve dış eşikler arasında bir ışık-gölge oyunun ortaya çıkmasına izin vererek, çevreden ve değişken hava koşullarından korunulan bir sığınak hissini arttırıyor. Birinin sağanak yağmurda dışarıda olmasına ve yakıcı öğle güneşinden kaçınması potansiyelini taşıyor.

Projenin üst kütlesine bağlı olarak, evin kalbinde açılmış boşluğa bağlı bir yeraltı havuzu buluyor. Girişte bu boşluk eğrelti otları arasından durgun suya bir bakış sağlıyor. Genişleyen üst platforma alternatif olarak, havuz boşluğuna iniş derin bir içselliği ortaya çıkarıyor. Havuzun sonundan açılan ufuk ve manzara tekrar bahçeye davet ediyor. Yukarıda kullanılan hafif malzemeler zeminde kullanılan ağırlık ile tezatlık oluşturuyor ve kurguyu güçlendiriyor.

Tüm alanlar, daha soğuk havuz yüzeyinden ve çevredeki üst veranda alanlarına çekilen hava ile doğal olarak havalandırılıyor ve bu da evdeki ortam sıcaklığının dengelenmesine yardımcı oluyor. Yağmur suyu 60.000 litrelik bir tankta toplanıyor. Binada havalandırmalı atık su arıtma sistemi kullanılıyor ve gelecekte planlanan depolama kulübesinde PV güneş enerjisi sisteminden faydalanmak için altyapı bulunuyor.

 

 

*Avustralya Aborjinleri

Etiketler

Bir cevap yazın