Doğan Kuban Vefat Etti

Mimarlık tarihçisi, akademisyen ve 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün sahibi Doğan Kuban vefat etti.

Cenaze töreni hakkında detaylı bilgi daha sonra paylaşılacaktır. Ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileriz.

Doğan Kuban Hakkında

1949’da yüksek mimar olarak İTÜ’den mezun olan Doğan Kuban, 1952’de Mimarlık Tarihi ve Rölöve Kürsüsü’ne asistan olarak girdi. 1958’de doçent ünvanı almasının ardından 1962-63 Fulbright doktora sonrası bursuyla Michigan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde konuk öğretim üyesi olarak ders vermiş; 1963-64’te Washington DC’deki Dumbarton Oaks Bizans Araştırmaları Merkezi’nde Anadolu’daki Hıristiyan Yapıları Kataloğu üzerinde çalışmış, 1966-76 arasında aynı kurumun finanse ettiği İstanbul Kalenderhane Camisi kazısı ve restorasyonunda Cecil Striker’la eşbaşkan olarak çalışmalar yürütmüş; 1964’te Suriye’de Oleg Grabar yönetimindeki Doğu Kasr-ül Hyr kazısındaki çalışmaları ardından yurda döndükten sonra 1965’te “Anadolu Türk Mimarisinin Kaynak Sorunları” adlı teziyle profesör oldu. 1966-76 arasında İstanbul-Vezneciler’deki Kalenderhane Camisi’ndeki kazı ve restorasyon çalışmalarını yönetti. Başta TÜBA şeref üyeliği, American Institute of Architects yabancı şeref üyeliği, Alman Arkeoloji Enstitüsü muhabir üyeliği olmak üzere, önde gelen pek çok ulusal ve uluslararası koruma kurumu ile mesleki örgütte görevler üstlendi. Hayatı boyunca pek çok mimari yarışmada dereceler ve mansiyonlar kazanan Kuban, Avrupa’da ve Amerika’da çeşitli üniversitelerde konuk öğretim üyesi olarak eğitim verdi, mimarlık ve sanat tarihi üzerine sayısız eser kaleme aldı ve eski eserlerin korunması konusundaki çalışmalarıyla öne çıktı.

İTÜ öğretim programında “Modern Mimarlık Tarihi”nin ayrıntılı olarak yer almasını sağlayan Kuban, doçentliğinden 1993 yılında emekli oluncaya kadar, sırasıyla İTÜ Mimarlık Tarihi ve Rölöve Kürsüsü, Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Kürsüsü ile Restorasyon Ana Bilim Dalı başkanlığı yapmış, 1974-77 arasında da İTÜ Mimarlık Fakültesi dekanlığı görevini üstlenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın