Doğal Yaşamı da İçinde Barındıran Bir Ev

Kiyoaki Takeda Architects'in tasarladığı, Japonya'nın Tokyo kentindeki yeşil bir bölgede yer alan Tsuruoka Evi, yalnızca insanları değil, aynı zamanda çeşitli canlıları da barındırıyor.

Mimari; bitkileri, böcekleri ve küçük hayvanları ağırlamak için doğal çevre ile harmanlanırken, serin mağara benzeri bir ortam oluşturan tekrarlı bir tonoz düzeni oluşturmuş. Binanın çevresinde ve üstünde, yakındaki nehre doğru açılan yemyeşil bahçe alanları tahsis edilmiş.

Mimarlık ofisi, tüm katları zemin kotuna yerleştirmiş ve altlarında bir yeraltı alanı oluşturmuş. Alanı oldukça kalın bir toprakla saran tasarım, sakinleri serin tutan ve yaz sıcağından koruyan mağara benzeri bir yaşam alanı oluşturuyor.

Toprağın kalınlığı mümkün olduğunca derin planlanarak katmanlı bahçenin, toprak örtüsü bitkileri, çalılar ve küçük ağaçların bir karışımını barındıracak küçük bir orman olması hedeflenmiş. Bahçeyi diğer mevcut yaşam formlarına açarak onlara yaşayabilecekleri bir yer sağlanmış ve sonunda bahçe doğal bir yaşam alanı haline gelmiş.

“Tsuruoka evinde zamanla bitkiler büyüyecek ve kuşlar ve böcekler planlanmamış türler ortaya çıkaracak. Sonunda, küçük bir orman belirecek. Ardından, on yıllar sonra, mevcut yaşam formları büyüyecek ve binayı tamamen gizleyecek ve nihayetinde biyo-kütleleri insan yapımı mimarinin kütlesini aşacak.”

Tsuruoka evinin bu şekli yağmur suyunun toprağa düşmesine yardımcı oluyor, böylece konutun bahçelerini işgal eden bitkilerin ve diğer vahşi yaşam türlerinin desteklenmesine katkıda bulunuyor.

Proje, şiddetli yağmurla başa çıkmak için taşma boruları, bitki köklerinin ulaşabileceği üst seviyede su tutma özelliğine sahip yüksek yoğunluklu kompost ve alt seviyede temiz drenajlı düşük yoğunluklu kompost tesisatı ile tamamlanmış.

Tekrar eden tonoz levhalar, aynı zamanda, sığ bir tavan yüksekliğine sahip bir yaşam ortamı oluşturan yağmur koruma kanopileri işlevi de görüyor.

Ev sakinleri delikli cıvatalar, halka somunlar ve teller aracılığı ile alçak tavanda istenen herhangi bir yere hamak, sarkıt lamba veya saksı asabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın