“Doğa, Şehir ve Mimarlık”

ARKIMEET 2013'te "Mimarlar İstanbul'da Buluşuyor" Josep Lluis Mateo'yu ağırladı.

ETH Zürih’te mimarlık kürsüsünde profesör ve MateArquitectura’nın kurucusu olan Josep Lluis Mateo konuşmasında doğa, kent ve mimarlık olgularının kendi mimari üretimi üzerindeki etkilerinden ofisinin 5 projesinden örnekler ile bahsetti. Mateo’ya göre doğa mimarlığın en temel olgularından biri. Doğanın sadece bir kaynak değil, mimarlığın arkaik zeminlerinden biri olduğunu vurgulayan Mateo, doğanın mimarlıkta yanlızca üstesinden gelinmesi gereken bi olgu geğil kullanılması gereken bir olgu olduğunu savundu.

Konuşmasının ikinci bölümü şehirler ile ilgil olan Mateo’ya göre güncel kentler de bir peyzaj olarak algılanabilir. “Sanki bir ormandaymışcasına inşa ediyoruz” diyen Mateo’ya göre günümüz kentlerinde yaşamak pek de düzenli olmayan bir yığıntının içinde hayatta kalmaya benziyor. Son olarak mimari üretimde “yerel” ile olan bağını nasıl kurduğunu açıklayan Mateo için “yere” özgün olmak önemli. Günümüzde yapılan projeler yerel kimlik ve modernist genellemeci idealler arasında gidip gelen bir karşıtlık içerisinde üretilmekte. 

Josep Lluis Mateo, konuşmasının geri kalan bölümünde daha uygulanmış ve uygulanmakta olan, Nice Havalimanı Bölgesi Master Planı, Barcelona Film Müzesi, Castelo Branco Kültür Merkezi ve PGGM Headquarters projelerinden bahsetti.

Etiketler

Bir yanıt yazın