Doğa Katliamının Kreditörleri Belli Oldu

Hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan ve çevreye vereceği zararlar nedeniyle tepki alan 3. havalimanını fonlayacak bankalar belli oldu. Yabancı birçok bankanın 'kapıda beklediği' iddia edilen projeye yabancı bankaların teklif götürmemesi dikkat çekti.

Üçüncü havalimanına hangi bankaların kredi kullandıracağı belli oldu. Borsatek’ten alınan bilgiye göre, yerli ve yabancı çok sayıda bankanın kredi vermek için beklediği ileri sürülen projeyi 4.5 milyar avroya yakın kredi Ziraat Bankası, Halkbank ve Denizbank’ın oluşturduğu ikisi kamu biri özel üç Türkiye bankası fonlayacak. Dikkat çeken nokta ise, yerli yabancı birçok bankanın kredi vermek için ‘kapıda beklediği’ ileri sürülen proje için, hiçbir yabancı bankanın teklif vermemiş olması. Yabancıların artan jeopolitik riskleri ileri sürerek konsorsiyuma katılmadıkları ise bankacılık kaynakları tarafından verilen bilgiler arasında.

YABANCILAR UZAK DURUYOR

Konsorsiyuma yabancı bankaların katılmaması kredi anlaşmasının yapılması ve duyurulmasını da geciktirdi. Yabancı bankaların Ortadoğu ve Türkiye içinde artan politik risklerden kaçınarak konsorsiyuma katılmadıkları söyleyen bir kaynağa göre, şimdiye kadar Türkiye’deki bir proje için kullandırılacak en büyük kredinın 700 milyon avroya yakın kısmının Eximbank tarafından, yapılacak bazı düzenlemeler ile kullandırılabilecek, bunun için ise ekonomi yönetimi ile taraflar ve konsorsiyumu yöneten bankalar görüşüyor.

NE OLMUŞTU?

İstanbul’un kuzeyine yapılacak 3. Havalimanı’nın ihalesini 22 milyar 152 milyon avroluk rekor teklifle Limak İnşaat-Kolin İnşaat-Cengiz İnşaat-Mapa İnşaat-Kalyon İnşaat Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. KDV’si ile birlikte 36 milyar avroyu bulan ve mayıs ayının başında düzenlenen ihale ile 3. Havalimanı’nın 25 yıllık kullanım hakkını alan 5’li konsorsiyum üyeleri o dönem yaptıkları açıklamalarda, finansman sorunun olmadığını, yerli yabancı bir çok bankanın kapılarını çaldığını belirtmişti. Hazine garantisine rağmen 3. Köprü projesinin kredisini de Garantibank International, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası vermişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın