Doğa ile İç İçe Bir Spor Salonu

Budist öğretinin ve Tayland’ın simgesi olan nilüfer çiçeğinden esinlenerek tasarlanan yapının kabuğunda bambu dışında bir malzeme kullanılmamış.

Tayland’daki Panyaden Okulu için bambudan inşa edilen spor salonu, bambu ve toprak mimarisinde uzmanlaşmış mimarlık ofisi Chiangmai Life Architects (CLA) tarafından tasarlanmış.

Panyaden Okulu’nda temel alınan “yeşil okul” anlayışı spor salonunda da benimsenmiş ve karbon ayak izi bırakmamak amacıyla yalnızca bambunun kullanıldığı bir yapı ortaya çıkarılmış.

Kullanılan malzemeyle, tamamı organik yapı malzemesinden inşa edilen eğitim merkezine uyum sağlayan spor salonu, günümüzün ihtiyaçlarına cevap veren modern bir tesis sunuyor.

Projede kullanılan bambu kiriş sistemiyle, herhangi bir çelik takviyesi veya ek bağlantı gerektirmeden 17 metrelik açıklık geçiliyor.

Bambu malzemelerin dayanıklılığını artırmak için doğal bir mineral olan boraks tuzundan faydalanılmış fakat bu işlem yapılırken hiçbir zehirli kimyasal kullanılmamış.

Ortaya çıkan yapı için en az 50 yıllık bir kullanım ömrü öngörülüyor.

Yerel ve doğal bir malzeme olan bambu, günümüz mühendislik teknolojisiyle bir araya gelerek bölgenin iklim ve coğrafi koşullarına uygun olarak geliştirilmiş. Yapı, bölgedeki rüzgâr, deprem gibi doğa olaylarına dayanıklı olacak şekilde üretilmiş.

782 metrekarelik bir kullanım alanına sahip yapıda futbol, basketbol, voleybol ve badminton oynamak mümkün. Kullanılan malzeme ve tasarımıyla doğal havalandırma sağlayarak yıl boyunca ideal sıcaklıkta kalabilen spor salon 300 öğrenci kapasitesine sahip.

Etiketler

1 Yorum

Bir cevap yazın