Dış Dünyanın Basit Bir Duyu Organı

Shengyang'da korunmuş tüm kulelere anlam katacak bir onarım.

META-Project, Pekin’de bulunan bir araştırma-tasarım atölyesi ve yakın zamanda VANKE şirketi için Çin-Shenyang’daki köhne bir su kulesini zarif bir tasarımla onardılar.

Su kulesi, eskiden Halkın Kurtuluşu Ordusu No. 1102 Fabrikası olarak da bilinen, eski bir askeri fabrikanın yerleşkesinde bulunuyor. Önceleri Çin’in en önemli ağır endüstri üslerinden biri olan Shenyang’daki Tiexi Mahallesi şimdilerde o döneme ait çeşitli endüstri kalıntılarıyla dolu. Şehrin etrafına yayılmış olan su kuleleri de bu bölgedeki endüstrileşme tarihinin eşsiz sembolleri ve bölgenin değişen gerçeklerinin görsel dayanak noktaları haline gelmiş.

VANKE, bu askeri fabrika yerleşkesini, Blue Mountains adı verilen yaşam bölgesi haline getiren ekip. Çevresindeki bölgenin değişmesine rağmen varlığını sürdüren su kulesi, endüstrileşme tarihinin kısmi bir hatırası haline geliyor ve gelecekte beklenmedik bir kamusal kullanıma açılabileceği mesajını veriyor.

META-Project bu su kulesini “dekoratif kamusal bina” olarak tanımlıyor, yani anlamı son derece belirsiz olup, görünüşü nedeniyle asıl amacını aşıp farklı anlamlar ifade eden binalar. Bu binaların tanımı bir gözlemci tarafından yapılabilir ve bu tanım sadece doğru yerde, doğru tarihsel bağlamda anlamlı olur.

Su kulesi şöyle bir bağlamda bulunuyor: mekânsal olarak; miras kalan endüstri alanı ve yapım aşamasında olan yerleşim kompleksinin arasında, zamansal olarak; Tiexi’nin endüstriyel geçmişi ve şu anda ivmelenmekte olduğu alternatif geleceği arasında.

META-Project, bu bağlam ve net pozisyonundan yola çıkarak kulenin onarım konseptini bu uzay zaman devamlılığına bağlı kalmak olarak belirledi ve bunu izole edilmiş bir olay gibi davranmaktan kaçındı. Onarılmış su kulesi yapısı, dış görünüşüyle kentsel peyzaja sanatsal bir müdahale yaparken, içinde de çevre topluluklar için kamusal aktivite alanları barındırıyor. Bunun dışında, olağan kullanımların da üzerine çıkarak, uyumluluğa yatkın bir aygıt gibi davranıyor, kopmuş iki bölgeyi bir mafsal gibi birbirine bağlıyor.

Hatıralar, bir mekanın silinemez özelliklerinden biri olduğu için verdiği mesaj, şehrin genel tanımı içinde tamamen yok olmayacak. Hatta bu Shengyang’daki korunmuş düzinelerce diğer kuleye de yeni anlamlar katacak. Her gece, ağır su kulesi karanlığa karışırken, parlak ışık kutuları havada uçan belirgin sinyaller haline gelecek, tarihin gizli köşelerini ve mimari prototipleri araştırmaya davet eden macerayı sembolize edecek. Su kulesi tarihin ve gerçekliğin çatışmasını tamamen tarafsız bir bölgede anlatacak – dış dünyanın basit bir duyu organı haline gelecek, bir kulak veya dürbün gibi… Bu restorasyonla, META-Project bize tarihe nasıl bakacağımızın ve değişen gerçeklikleri nasıl anlayacağımızın sorularını soruyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın