Dış Cepheyi İç Mekana Taşıyan Daire

Londra merkezli tasarım ofisi Archmongers, yenileme projesini üslendiği iki katlı dairede temel renkler ile modernist bir malzeme paletini bir araya getiriyor.

Üç yatak odasına sahip daire, Londra’nın 1950’lerden kalma önemli konut komplekslerinden biri olan ve Chamberlin, Powell and Bon Architects tarafından tasarlanan Golden Lane Estate’te yer alıyor.

Archmongers’ın yürüttüğü yenileme projesi, dairenin temel özelliklerini vurgulamak üzere kurgulandı. Aydınlık ve açık yaşam alanları, alanlar arasındaki verimli organizasyon ve malzeme detayları, yenileme sürecinde ön plana çıkarıldı.

Margaret Bursa ve Johan Hybschmann, Golden Lane’deki dairelerin eski fotoğrafları üzerinden hareket ederek, önceki tadilatlarda kaldırılmış veya üzeri örtülmüş olan ayrıntıları eski haline getirmeye çalıştı. Mimarlar, görsel bağlantıyı kaybetmeden mutfak ve salon alanı arasındaki ayrımı yeniden yaratmak için kalın ahşap çerçeveler kullandı. Özel üretim çelik dolaplar monte edilirken, orijinal ahşap çerçeveler ve parke döşemeler ortaya çıkarıldı.

Johan Hybschmann, yapıdaki en büyük değişikliğin yapıyı eski haline getirmek olduğunu ifade ediyor ve bunun bir mecburiyet olmadığını, fakat yapı için büyük bir anlam ifade ettiğini ekliyor:

“Orijinal malzeme paleti oldukça modern hissettirdi ve herhangi bir yeni öğenin veya yüzeyin gelecek yıllarda da geçerliliğini korumasını istedik.”

Bursa ve Hybschmann, Golden Lane Estate’in bazı eski dış cephe detaylarına atıfta bulunarak, yenilenen daire içinde de ana renkleri kullanmayı tercih etti. Kırmızı ve sarı tonları ile ön kapı ve giriş alanını vurgulandı. Aynı tonlar, birinci kattaki banyoda ve yatak odalarında mavinin tonlarıyla birlikte kullanıldı. Fikrin temelinde, parlak bir yüzey aracılığı ile her odaya özel bir renk atamak yatıyordu.

Malzeme kullanımına yönelik diğer ayrıntılar da alanlar arasındaki bağlantıyı kurmaya yardımcı oldu. Mutfaktaki granit yüzeyler merdivenlerin terazzosunu yansıtırken, mutfaktaki yeni siyah karolar dış koridorlardakilerle eşleşiyor.

Modern yaşama daha uygun hale getirmek için banyoya da düzenlemeler yapıldı. İç mekanda gün ışığından daha iyi faydalanmayı sağlayan yeni bir pencere ile Japon tarzı bir küvet ve duşakabin banyoya eklendi.

Etiketler

Bir cevap yazın