Diren Skywalker Evi

Star Wars Episode 1, 2 ve Episode 4'da Skywalker Evi'ne konuk oluyoruz. Tatooine'de yer alan bu evle ilgili daha önce defalarca haber yapmıştık...

Bu yüzden bilmeyenler için tekrarlayalım: Tatooine dediğimiz gezegen gerçekte Tunus’un uçsuz bucaksız çölleri anlamına geliyor. Kötü haber ise Mos Espa City çöl kumları tarafından tehdit ediliyor.

Aynı zamanda Mars ve Satürn’ün uydularından biri olan Titan’da da görülen barkanlar (yarımay şeklinde hareket eden çöl kumulu) güçlü rüzgarlarla yer değiştiriyor ve şehirleri adeta yutabiliyor. Kum tanecikleri sığ yamaçlara doğru itilerek kumulu dik kısmına doğru düşüyor. Sabit hakim rüzgarlar aşağı doğru bakan hilal şeklindeki kum tepelerini yaratıyor.

Araştırmacı bir ekip yakın zamanda, Geomorphology’de bir çalışma yayınladı, buna göre Star Wars film setinin yer aldığı büyük barkan 2002’den beri setin sadece 10 metre uzağına kadar taşınmış. Johns Hopkins Üniversitesi’den Ralph Lorenz, Idaho Üniversitesi’nden Jason Barnes ve Sousse Üniversitesi’nden Nabil Gasmi 2009 ve 2011 yılarında alanı ziyaret etti ve barkanın bu bölgeyi tehdit edecğini doğruladı.

Barkanlar her yıl yaklaşık 15 metre oranında hareket ediyor ve setin Qui-Gon’un olduğu yerdeki sete kadar ilerliyor. en Alley parçası doğru gidiyoruz. Bu yapıların kumlar yüzünden bir takım önemli zararlara maruz kalacağı ve barkanların alanın genelinde kendi yolculuğuna devam edeceği bekleniyor…

Etiketler

Bir yanıt yazın