Diller Scofidio + Renfro’dan Çığır Açan Bir Proje: ABD Olimpik ve Paralimpik Müzesi

Diller Scofidio + Renfro tarafından tasarlanan ABD Olimpiyat ve Paralimpik Müzesi, Colorado Springs’te bulunuyor.

Rocky Dağları’nın eteğinde, Colorado Springs’teki 5.575 metrekarelik binada 1.860 metrekarelik sergi alanları, son teknolojiyle donatılmış bir tiyatro, etkinlik alanı ve kafe bulunuyor.

Tasarımın merkezinde erişilebilirlik konusu yer alıyor. Tasarım ekibi, ziyaretçileri yokuş aşağı, hafif bir dereceyle yönlendiren bir rampa rotası oluştururken paralimpik sporcularla ve engelli kişilerle birlikte çalışmış. Yaklaşık 2 metre genişliğindeki rampalar, tekerlekli sandalye dahil iki ziyaretçinin yan yana hareketini sağlayabilecek şekilde tasarlanmış.

Yapı, yerinde dökme beton ile sabitlenmiş bir çelik çerçeve üst yapısından oluşuyor. Mimarlar binayı 9.000 katlanmış eloksallı elmas şekilli alüminyum panellere çevrelemiş. Her metalik panel benzersiz bir şekil ve boyuta sahip.

12 metrelik yüksekliğe sahip atriyumda ziyaretçileri müze boyunca yönlendiren farklı seviyelerde konumlanmış dört balkon yer alıyor. Delikli GFRG (Cam Elyaf Takviyeli Alçı) ekranlar, lobiden bir tavan penceresi ile aydınlatılan atriyuma göz atmayı sağlıyor.

DS + R, galerileri, merkezi atriyumun etrafını saran üst üste binen yapraklar şeklinde tasarlamış. Bu yapraklar arasında yer alan pencereli üst kısım, ziyaretçileri Gallagher Associates tarafından tasarlanan müze sergileme alanlarına yönlendiriyor.

Müze binasının yanında tiyatro ve etkinlik alanı olarak tasarlanmış ayrı bir yapı daha yer alıyor. 185 metrekarelik tiyatroya çıkarılabilir koltukları sayesinde 26 tekerlekli sandalye de sığabiliyor ve mekan toplam 130 seyirciye ev sahipliği yapabiliyor. İki sıra çıkarılabilir koltuk 26 tekerlekli sandalyeye yer açar 130 kişilik bir seyirciye ev sahipliği yapabiliyor. Etkinlik alanı ise ziyaretçilerine Rocky Dağları’nın panoramik manzarasını izleme imkanı sunuyor.

U.S. Olympic & Paralympic Museum Walk Through Preview from Diller Scofidio + Renfro on Vimeo.

Etiketler

7 yorum

Bir yanıt yazın