Dikmen Vadisi halkı soruyor: Nereye gidelim?

30 Haziran sabahı Ankara Büyükşehir Belediyesi yıkım ekipleri Dikmen Vadisi'ne gelerek bir evi yıkmış, semt halkının direnişine de biber gazıyla yanıt vermişti.

Saldırının ardından bir hafta sonra tekrar geleceklerini söyleyen belediye ekibine karşı Vadi halkı ve demokrasi güçleri bir araya geldi.

Yaklaşık 5 yıldır süren vadi halkının mücadelesine destek vermek ve bir çatı altında toplanmak için kurulan Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu’ndan Tarık Çalışkan’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda bugüne kadar verilen mücadele anlatıldı.

Çalışkan evlerine karşılık ev istediklerini ancak Melih Gökçek’in buna karşılık üç beş kuruşla vadi halını başından savdığını söylerken, artık mücadelenin Vadi sınırlarını geçerek Türkiye halklarının mücadelesi olduğunu belirtti. Büyükşehir belediyesi yıkım ekiplerinin tekrar gelmesini söylemesine de Çalışkan, kavgadan yana olmadıklarını ama şiddetle mahallelerine gerçekleştirilecek saldırı karşısında kendilerini savunacaklarını ifade etti.

BAYRAKTAR ‘GECEKONDU TERMİNATÖRÜ’
Desteğe gelenler arasında bulunan Halkevleri Örgütlenme Sekreteri Kutay Meriç ise Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’daki ‘çılgın projeleri’nden bahsetti ve rantsal dönüşüm projelerine yıllardır karşı olduklarını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na seçilen Erdoğan Bayraktar’ı “gecekondu terminatörü” olarak niteleyen Meriç, yeni kurulan bu bakanlığın her türlü çevre mücadelesinin karşısında olacağını belirtti.
 

Bize çekin gidin deniyor ama nereye?
Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu’nda gerçekleştirilen toplantıda basın açıklamasını ise mahalleli Gülhan Yalnız okudu. Yalnız, “Ankara İli Çankaya İlçesi Yukarı Dikmen Vadisi semtinde barınan yaklaşık 600 hane, binden fazla insan, yurttaş olarak; bir kez daha evlerimizin yıkılması ve polis zoruyla sokağa atılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktayız” dedi. Yaşadıkları bölgede “kentsel dönüşüm projesi” uygulanmak istendiğini belirten Yalnız, karşılında ise kendilerine barınma haklarını ve yaşamlarını güvenceye alacak hiç bir gerçekçi, adil çözüm sunulmadığını; yalnızca “buradan çekin gidin” denildiğini ancak nereye gideceklerini kimsenin söylemediğini ifade etti.

“1970-1980 li yıllardan beri bu bölgede yaşıyoruz; buranın yolunu yapan biziz, ağacını diken biziz, elektriğin kablosunu suyun borusunu döşeyen biziz; ancak şimdi bize, daha dün gelmiş işgalci muamelesi yapılıyor” diyen Yalnız, kendilerinin gösterdiği uzlaşmacı tavrı Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in göstermediğini sorunu yıkım ve şiddetle çözmeye çalıştığını ifade etti.
 

BARINMA HAKKI ANAYASAL HAKTIR
Yalnız “Biliyoruz, siz çok güçlüsünüz! Dozerleriniz, kepçeleriniz var. Binlerce polisiniz, silahınız, gaz bombalarınız ve panzerleriniz var. Sizin çocuklarınıza verdiğiniz günlük cep harçlığı, bizim bir yıllık kazancımıza denktir, biliyoruz ki Karun kadar zenginliğiniz var” derken bütün bunlara karşın başka gidecek yerleri olmadığı için, barınmanın anayasal bir hak olduğunu bildikleri için mücadeleye devam edecekleri çağrısında bulundu.

Toplantıya katılan Halkevleri Örgütlenme Sekreteri Kutay Meriç, KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mevlüt Çakmak, BES 2 Nolu Şube Yöneticisi Coşkun Gök, Haber Sen 2 Nolu Şube Başkanı Yaşar Polat ve yönetim kurulu üyeleri, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ODTÜ Mezunlar Derneği, Öğrenci Kolektifleri, Halk Cephesi, DHF, Tüm-İGD, EHP ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök vadi halkının yanlarında olduklarını söylediler.

Etiketler

Bir yanıt yazın