Dikey Bahçe İle Sarılı Konut: EKKO

Kesit 1, 3D Bahçe / Konut

Kesit 2, 3D Bahçe / Konut

Dikey Bahçe İle Sarılı Konut: EKKO

Duncan Lewis tarafından tasarlanan Ekko, sürdürülebilirlik ve yenilikçi tasarımın mükemmel bir örneği olarak öne çıkıyor. Bastide Niel'in masterplanının biyo-iklimsel yönergeleriyle uyumlu olarak inşa edilen bu bina, yüzen ağaçlarla donatılmış dikey bahçesi ve estetik görünümü ile dikkat çekiyor.

Eski demiryolu arazisi ve Niel kışlasını dönüştüren Eco-Quartier’deki “Ekko” konutu, 3260 m² yaşam alanına sahip 49 daireden oluşuyor. Sürdürülebilir ve yenilikçi bir bina yaklaşımının parçası olan bu yapı, yüzen ağaçlardan oluşan dikey bir bahçe ile daireleri aynı çatı altında bir araya getiriyor.

3D Bahçe’nin iç kısmı

Bastide Niel masterplanı, biyo-iklimsel şehir planlama kuralları tarafından yönetiliyor. “Ekko” projesinin tasarımı, çağımızın iklimsel ve ekolojik aciliyetlerinin yanı sıra, özellikle kentsel konut alanındaki sosyal aciliyetlere de yanıt vermeyi amaçlıyor.

Proje, 90 metrelik bahçe cephesiyle Hortense Caddesi (Latince bahçe anlamına gelen “Hortus”tan) boyunca uzanıyor ve 6800 m³’ü aşan hacmiyle herkes için kolektif bir dış mekan sağlayarak çok sayıda yeni kullanıma kapı açıyor.

3D Bahçe Yapısı

Lizbon’daki Estufa Fria’dan esinlenen bu bahçe, hafif metal bir kafes içinde yer alıyor ve düzensiz tasarımı bu canlı ekosistemi desteklemeye yardımcı oluyor.

Bordeaux kentsel peyzajının çağdaş bir şekilde yeniden yorumlayan yapıda açık renk tonları kullanılmış. Düz beyaz sırlı kiremitlerle kaplanan çatı, gün ışığını yansıtarak yaz aylarında oluşan yoğun ısının önemli ölçüde azaltılmasına yardımcı oluyor.

Kuzey cephesinde dış yürüyüş yolu

Tüm cepheler, çatınınkilerle eşleşen ve gerekli en yüksek teknik ve ekonomik standartlara cevap veren rafine bir seramik karo tasarımıyla kaplı. Sert malzemeler ve bitki örtüsünün bu şekilde bir araya getirilmesi projenin tartışmasız alametifarikası.

Üç boyutlu ortak bahçe tüm farklı daireleri bir araya getirirken bu yaşam metabolizması konforu artırmaya yardımcı oluyor.

Beş katlı yüzen ağaçlar tam bir hacim oluşturuyor. Bir kış bahçesinden öte, yılın farklı dönemlerine uyum sağlayan ve niteliklerini konutların iç mekanlarına aktaran bir yaşam alanı; peyzaj sorununun veya miras ideolojisinin çok ötesine geçen bir doğa ile arkadaşlık fikri, görünür olanın taleplerine dokunsal olanın keyfini ve hatta kokuların zevkini ekleyen duyusal bir fikir…

Kuzey Cephe

Eco-Quartier olarak etiketlenen Bastide Niel, enerji tasarrufu, su ve atık yönetimi ve trafik akışı açısından teknik olarak yenilikçi bir bölge olarak tasarlanmış. Kullanılan yapı malzemeleri, yapısal amaçlar için ahşap ve dolgu ve kaplamada pişmiş toprak gibi bir dizi biyo-bazlı malzemeden geliyor. Ayrıca düz beyaz sırlı kiremitlerden oluşan bir “Serin Çatı” ve yine 5 kademeli tonda sırlanmış pişmiş toprak kiremitlerden oluşan bir cephe tercih edilmiş.

“Cool Roof” sisteminin beyaz uygulaması güneşin sıcaklığını yansıtırken çatı yüzeylerini güneş altında serin tutuyor. Işığı arayan yelpaze şeklindeki yapraklar gibi 3 boyutlu bahçeye doğru uzanan balkonlar, iç ve dış mekanlarda yaşamak için geniş ve gözenekli bir sınır olarak tanımlanıyor ve oturma odası alanlarının bir uzantısını oluşturuyor.

Hava, ışık, zamanın geçişi, hisler ve zevk Ekko’da temel yapı değerleri.

3D Bahçe yapısı detayları

Etiketler

Bir yanıt yazın