Dijitalleşme Demokratikleşme İçin Araç Olabilir mi?

BLOCK isimli oyun, fiziksel ile dijital arasındaki sınırları ihlal ediyor.

Kimimiz Sim City’de geleceğin kentlerini tasarladığımızdan alaylı plancı, kimimiz Sims’te kendi evimizi tasarladığımızdan çocukluğumuzda mimar ve ergenliğimizde sosyal ilişkilerde uzman olduk. Fakat BLOCK isimli oyun, kullanıcılarını Los Angeles’ın gelecekteki tasarımda söz sahibi yapacak olmasıyla tüm bu oyunlardan biraz farklılaşıyor.

Kentliyi bir anlamda eğitime amacı da güden oyun, kullanıcıların oyundaki hamlelerini birer data olarak kullanarak 2050 kent dokusu için taslak oluşturmayı hedefliyor.

Oyun temelde kullanıcısına, kentsel kaynak kullanımına ilişkin ipuçları sunarak, alışkın olduğumuz futuristik oyunlardan daha gerçekçi sonuçlar elde etmeyi planlıyor. Dolayısıyla oyunda sadece mimarlık ve estetik değil, fonskiyonel yer seçimleri, üretim ve inovasyon, maliyet gibi değerlerin de göz önüne alınmasını bekleniyor.

Projenin tasarımcılarından Jose Sanchez, oyun mekanlarının, kentsel mekanı demokratikleştirme yolunda önemli bir adım attığını belirtiyor.

University of Southern California School of Architecture tarafından geliştirilen oyun ücretsiz olarak erişime açık. Tasarımcıların, kullanıcı ile buluşmasını ve gerçek veri ile tasarım yapmasını hedefleyen oyunun, yerelde yapacağı geliştirme çalışmaları için ise biraz daha bütçeye ihtiyaçı olduğu belirtiliyor.

Teknolojinin kentsel mekanı demokratikleştirme yolunda ne denli başarılı olacağı hala tartışmalı. Fakat katılımcılığın kent yönetiminde etkisinin gitgide arttığını söylemek mümkün.

Etiketler

Bir yanıt yazın