‘Dijital vize teslim portalı’ projesi Mimarlar Odası’na sunuldu

KKTC inşaat sektörü için gerekli olduğu öngörülüp hazırlanan ve teknik projelerin dijital olarak PDF formatında sunulmasını öngören “Dijital Vize Teslim Portalı” projesi Kıbrıs Türk Mimarlar Odası’na sunuldu.

KKTC inşaat sektörü için gerekli olduğu öngörülüp hazırlanan ve teknik projelerin dijital olarak PDF formatında sunulmasını öngören “Dijital Vize Teslim Portalı” projesi Kıbrıs Türk Mimarlar Odası’na sunuldu.

Projeyi hazırlayan mimar Onur Olguner’in verdiği bilgiye göre, 107 meslektaşının imzasıyla odaya sunulan proje ile; proje dosyalarının odaya sunumunun hızlanması ve son yıllarda zorluk çeken inşaat sektörüne soluk getirilmesi amaçlanıyor.

Önerinin hazırlanması sırasında Avrupa’daki uygulamaların incelendiğini ve ona göre adımlar atıldığını belirten Olguner, bu önerinin mimarlara ve bir süredir gerilemekte olduğunu savunduğu inşaat sektörüne çok büyük katkılar getireceğine inanç belirtti.

Dijital Vize Teslim Portalı’nın sektöre yapması beklenen katkılar şöyle sıralandı:

“Sektördeki mimar, mühendis, müteahhit ve mal sahibinin bütçesine külfet olan çıktı masraflarını azaltacak ve dolayısıyla sektördeki çalışanların toplam gelirlerinde bir artış sağlayacak; mimar ve mühendisler çıktı almaya uzun saatler harcamayacak, internet üzerinden anında haberdar edileceği değişik istemini kısa süre içerisinde yapıp yine internet üzerinden sunabilecek.

Mimar ve mühendisler, mesai saatleri dışında projelerini vizeye sunabilecek, gece 02.00’de sunulan proje ertesi gün mesai saati başladığı an işleme konulabilecek. Ayrıca Lefkoşa dışındaki mimar ve mühendisler projelerini vizeye teslim etmek için Lefkoşa’ya gelme zorunda kalmayacak, ofislerinden vize teslimi yapılabilecek.

Sistem, bütün dosyaların odaya sunumunu ve değişiklik istemlerini internet üzerinden yapacağından proje bakımı hızlanacak ve son yıllarda zorluklar çeken inşaat sektörüne bir soluk getirecek.”

Açıklamada projenin ana hedefinin; ülkedeki yıllık kağıt tüketimini azaltmak olacağı, böylece projenin finansmanı için AB’ye başvurulabileceği ve “böylesine çevreye duyarlı” bir adım için finansal yardım istenebileceğine vurgu yapıldı.

Açıklamada, Dijital Vize Teslim Portalı projesinin dijital kopyasının http://dl.dropbox.com/u/17839078/DijitalVTP.pdf adresinden okunabileceği ve katkı koymak isteyen mimarlar ile mühendislerin http://www.dilekceonline.com/dijital_vize_teslim_portali adresinden katkılarını yazabilecekleri belirtildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın