Dicle’de Sivrisinek Var Diye 7 Bin Ağaç Gitti, 3 Bin Daha Kesilecek

Dicle Vadisi’nde bir süredir sessiz sedasız 7 bin ağaç kesildi. Diyarbakır’ın akciğerleri olarak gösterilen bölgede toplam 10 bin ağacın kesilmesi öngörülüyor. Gerekçe ise: Bölgede sivrisinekler çok oluyor, rahatsızız...

Dicle Üniversitesi’nde 10 bin ağaç kesimi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın talimat verdiği iddia edildi. Şu ana kadar 7 bin ağacın kesildiği bölgede inceleme yapan aktivist ve Çevre Koruma Kontrol İdaresi yetkililerinin görüştüğü Rektörlük Genel Sekreter Yardımcısı Necmeddin Diri, “Bakanlık kararı var, bölgede sivrisinekler çok oluyor o nedenle bu ağaçlar kesilecek yerine piknik alanı yapılacak” dedi.

Sivrisinekler rahatsız ediyormuş

Gezi direnişinin fitilini ateşleyen, AVM yapımı için parktaki ağaçların kesilmeye çalışılması olmuştu. Yine ODTÜ’de ‘yol yapım’ gerekçesiyle ormanlık alanın kesilmesi günler süren eylemlere neden olmuştu.
Dicle Vadisi’nde ise bir süredir sessiz sedası 7 bin ağaç kesildi. Diyarbakır’ın akciğerleri olarak gösterilen bölgede toplam 10 bin ağacın kesilmesi öngörülüyor.

Dicle Üniversitesi ile Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yürütülen ağaç kesim işleri devam ederken dün sabah saatlerinde Mezopotamya Ekoloji Hareketi aktivistleri, belediyeye bağlı zabıta ekipleri ile Çevre Koruma ve Kontrol İdaresi’nin bulunduğu bir heyet bölgede incelemelerde bulundu. Bölgedeki kesimin usulsüz olduğunu belirten heyet, işçilerle görüşerek, ağaç kesim işlemini geçici de olsa durdurdu.

Heyet Dicle Üniversitesi Rektörlük Genel Sekreter Yardımcısı Necmeddin Diri ile görüştü. Görüşmede Diri’nin kararın heyete Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 10 bin ağacın kesilmesine ilişkin kararını gösterdiği öğrenildi. Diri, ağaç kesme işleminin ardından alana hafriyat doldurulup piknik alanına dönüştürüleceğini söyledi. Diri’nin görüşmede ağaç kesimine gerekçe olarak gösterdiği bir diğer konu ise sivrisinekler oldu ve “Sivrisinekler bizi rahatsız ediyor o yüzden çevreye büyük zarar veriyor” dedi.

Çelişkili açıklamalar

Mezopotamya Ekoloji Hareketi Aktivisti Güner Yalınç, Dicle Üniversitesi’ne ait olan Su Arıtma Tesisi’nin kirli sularını ağaçların kesildiği alana akıtıldığına dikkat çekerek, “Aynı yere sahip olan Dicle Üniversitesi Rektörlüğü ağaç kesimlerine gerekçe olarak ‘orada oluşan bataklığı kurutmak için bu işlemi yapıyoruz’ demesi çelişkiyi ifade eder” dedi.

Dicle Üniversitesi Rektörlüğü ise jet hızıyla yazılı bir açıklama yaparak, ağaç kesimini ‘yangınları önlemek için yapıyoruz’ diyerek konuyu haberleştiren yayın organlarını suçladı.

Dicle Üniversitesi olarak, daha önce var olan binlerce ağacın yanında son 5 yıl içerisinde 200 binin üzerinde ağaç dikimi gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, yangınlar gerekçe gösterilerek ağaç kesiminin gerekli olduğu belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi; “Yangınlara müdahale konusunda yaşanan sorunların başında ilgili alanlara itfaiye aracının girişini engelleyen orman vasfı olmayan kendiliğinden yetişen yabani ağaçlık bölgeler ve bataklık bölgeler geliyor. Söz konusu alanın hiçbir şekilde başka amaçlarla kullanılması düşünülmüyor. Yeşile, ağaca ve ormana önem veren, bu konuda toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eden üniversitemizin ağaca ve ağaçlandırmaya son derece önem verdiği aşikârdır” denildi.

Usulsüzlük iddiası

Öte yandan Dicle Üniversitesi Rektörlüğü ile Orman İşletme Müdürlüğü’nün ortak kararı ile Dicle Vadisi’nde bulunan ormanlık alanda bir aydan bu yana süren ve şu ana kadar 7 bine yakın ağacın kesildiği alanda aralarında Mezopotamya Ekoloji Hareketi aktivistleri, belediyelere bağlı zabıta ekipleri ile Çevre Koruma ve Kontrol İdaresi’nin bulunduğu bir heyet tarafından yapılan incelemede ‘Usulsüzlük’ tespitinde bulunuldu. Bunun üzerine ağaç kıyımının yapıldığı vadide ekolojik dengeyi bozacak olan ağaç kesimlerini yapan işçiler ile görüşen heyet kesimleri durdurdu.

Etiketler

Bir yanıt yazın