Devletin Saçtığı Paralarla Bir Kentte Neler Yapılabilirdi?

Avusturyalı öğrenci grubu bu sorunun cevabını göstermek için Viyana'nın ortasında dev bir maket hazırladı.

Avusturyalı öğrenciler, devletin bankalara ödediği 19 milyar Euro ile kentte ne kadar altyapı ve konut inşa edilebileceğini göstermek için Viyana’nın merkezinde bir kent modeli oluşturdu.

Viyana Teknik Üniversitesi’nin mimarlık, inşaat mühendisliği, kent planlama ve bilgisayar bilimleri kursu öğrencileri, Avusturya hükümetinin harcadığı vergilerle bir kente ne kadar yatırım yapılabileceğini Milliardenstadt projesiyle gösterdi.

İflası istenen Hypo Alpe Adria bankasını 2009’da satın alan hükümet, şimdiye kadar borçların 5 milyar Euro’luk kısmını ödemişti, ancak bankayı kurtarmak için daha 14 Milyar Euro’nun harcanacağı öngörülüyordu. “Bu parayla kent için neler yapılabilirdi?” diyen ekip protestosunu bir kent maketi yaparak ortaya koydu.

Bu miktarda parayla kaç tane ev inşa edilebileceğini hesaplayan ekip, devletin harcadığı paranın miktarını halkın daha iyi kavrayabilmesi için Karlsplatz Meydanı’nda 1:100 ölçeğinde 100.000 kişinin yaşadığı Hypotopia isimli hayali bir kent maketi hazırladı.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın