Devlet Afet, Sarıyerli Rant Diyor

Sarıyer'de boğaz manzaralı, rant potansiyeli yüksek Armutlu ve Derbent "riskli alan" ilan edildi. Halk, karara itiraz edecek. Sarıyer Belediyesi, kararın kendilerine danışılmadan "rant" amaçlı alındığını söyledi.

Boğaz manzaralı yüksek rant potansiyeli olan iki gecekondu mahallesi Sarıyer’deki Fatih Sultan (Armutlu) ve Derbent, Bakanlar Kurulu kararıyla “Afet Yasası” kapsamında “riskli alan” ilan edildi.

Yıllardır dönüşüm kapsamında yıkılma tehdidi ile karşı karşıya olan iki mahallede halk, karara itiraz dilekçeleri verecek. Sarıyer Belediyesi iki mahallenin de belediyeye danışılmadan rant amacıyla riskli alan ilan edildiğini belirtti.

“Büyükşehir belediyesi planları göstermedi”
60 yıllık Derbent Mahallesi sakinleri altı yedi aydır İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile kentsel dönüşüm konusunda görüşmeler yapıyordu. Ancak görüşmeler bir noktada tıkandı ve mahalleli belediyenin planına dava açtı.

Derbent Kooperatif Başkanı Aydemir Görmez, belediyenin şartlarını kabul ettirmek için bölgeyi riskli alan ilan ettiğini söylüyor.

“Belediye sürekli ‘size daire vereceğiz’ diyor. Bir plan var; ne içeriği ne raporu ne paftası var. Belediyeye diyoruz ki; plan notlarını verin mimarlara verelim. Çalışalım, okuyalım; burada eksik, fazla var mı bakalım? Kaç metre kare ev alacağız, sosyal donatılar, yeşil alanlar ne kadar? Bunu bilmek en doğal hakkımız değil mi? Planın içeriğini öğrenemediğimiz için de dava açtık. Sonra da mahalleyi riskli alan ilan ettiler. Amaçları kendi şartlarını kabul ettirmek.”

Derbent’e operasyon yapılmıştı
Derbent’te belediye ile görüşmeler sürerken 13 Mart’ta bir gece yarısı operasyon yapılarak 14 kişi gözaltına alınmış; dokuzu hakkında “çıkar amaçlı örgüt kurmak ve üyesi olmak” iddiasıyla soruşturma açılmıştı.

Henüz iddianamesi tamamlanmayan ve gizlilik kararı olan soruşturmada, mahalleli kurdukları kooperatif aracılığıyla, evlerini satanlar üzerinde baskı kurmak, darp etmek, şantaj ve yağma yapmak ile suçlanıyor.

Armutlu da karara itiraz etti
Armutlu da Derbent gibi eski bir gecekondu mahallesi. O da yıllardır yıkım tehdidi altında.Mahallenin arazisi İstanbul Teknik Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar ve Kızılay’a ait. Mahallede son olarak İTÜ arazisi içindeki alanda Teknopark yapılmak istenmişti.

Pir Sultan Abdal Derneği yöneticisi Zeynep Bektaş da mahallelinin karara itiraz dilekçelerini ilettiğini söyledi.

“Bir aralar Teknokent projesi çıkardılar. Uçsaksavar yapılacak dendi. Şimdi de bakanlar kurulu kararı ile riskli alan ilan edilmiş. Riskli alan olduğunu hangi çalışmalar sonucu almışlar. Biz buranın gerçekten deprem riskinde olduğuna inanmıyoruz, burayı rant alanı ilan ettiler. Mahallemiz deniz görünümlü, güzel, şirin bir yer.”

Sarıyer Belediyesi: Bize sormadılar
Sarıyer Belediyesi basın danışmanı Metin Kahraman, Sarıyer’in deprem riski altında bir ilçe olduğunu ancak söz konusu iki mahallenin riskli olduğuna dair raporu hangi kurumun aldığını bilmediklerini zaten amacın deprem değil rant olduğunu düşündüklerini söyledi.

Kahraman, belediye olarak halkı içine katan sosyal dönüşüm projeleri yapmak istediklerini ancak Bakanlar Kurulu’nun yerel yönetimlere danışmadan merkezi bir karar aldığını belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın