Devlet Adamlarının Çalışma Ofislerindeki Tasarım Tercihleri

Geçtiğimiz günlerde devlet başkanlarının uçaklarının iç mekan tasarımlarını sergileyen bir haber yapmıştık. Bu sefer de Amerika ve Türkiye odaklı olarak başbakanların çalışma ofislerinin iç mekan tasarımlarını inceledik.

Beyaz Saray’daki Oval Ofis Amerika Başkanları’nın resmi çalışma mekanı. Bu odada başkan, devlet büyükleri, diplomatlar ve diğer ileri gelenlerle görüşmeler, toplantılar gerçekleştiriyor. Bu nedenle bu oda, başkanın kişisel tercihini ve gücünü sembol ediyor. Her dönem yeni bir başkan başa geçtiğinde, ofisi kendi zevkine göre yeniliyor: Renkler değişiyor, yeni halılar seriliyor, farklı perdeler takılıyor. Ayrıca hizmet eden ekipte büyük bir oranda değişiyor.

Oval odalar, 18. yy’da neo-klasik mimarlık akımı ile popüler oldu. Beyaz Saray’ın mimarı James Hoban, Coole Kalesi olarak adlandırılan İrlanda Konağı’nın oval bölmelerinden etkilenerek yapıyı tasarlamıştı. Oval Ofis’in arşivlerdeki ilk fotoğrafı, 1909 yılında Başkan William Howard Taft için Nathan C. Wyeth’in tasarımını ortaya koyuyor.

Türkiye’ye dönüp baktığımızda da, geçmişten günümüze dek her dönemin başbakanın kendi zevkleri doğrultusunda ofislerinin şekillendiğini görüyoruz. Özellikle Bülent Ecevit’in ofisi, daha sade ve ağır tasarımıyla dikkat çekiyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın ofisindeki ahşap parke kaplama, geniş kadifemsi koltuklar ve tekli deri koltuklar, motifli masalar ve kapı, kahverengi perdeler ve altın yaldız duvar kaplamaları ile Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nin izlerini görmek mümkün. Fotoğraflara bakıldığında dikkat çeken bir diğer nokta da, Başbakan’ın ofisinde kitaplığın olmaması.

Etiketler

Bir yanıt yazın