Dev Ekran Eşliğinde Büyüleyici Bir Sahne Deneyimi: The Sphere

Populous tarafından tasarlanan devasa gösteri merkezi The Sphere, Las Vegas’ta halka açıldı.

Fotoğraflar: Jonathan Bell

The Venetian Resort’taki daha önce MSG Sphere olarak bilinen The Sphere, cuma günü İrlandalı rock müzik grubu U2’nun konserleriyle halka açıldı. Stadyum konusunda uzmanlaşmış bir ofis olan Populous tarafından tasarlanan proje ilk olarak 2018’de duyurulmuştu.

Yüksekliği 34 metre, genişliği ise 157 metre olan mekan 2,3 milyon dolara tamamlandı. Cephesindeki yüksek çözünürlüklü LED ekran giydirmesiyle dünyanın en büyük küresel yapısı olarak anılıyor.

The Las Vegas Strip’in doğusunda yer alan proje, the Venetian Resort tesisiyle de bağlantılı. Projenin amacı ise müzik, film ve hatta bazı sporları kapsayan çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmak.

Refik Anadol (Fotoğraf: Sphere Entertainment)

1,2 milyon LED ekran ile kaplanmış olan küresel cephe, tek bir dev ekran görevi görüyor. Bina, ekranın dinamik görseller ve animasyonlar oynatmak üzere programlanması ile hali hazırda Bellagio Çeşmesi ve orijinalinin yarı boyutundaki Eiffel Kulesi’yle fazlasıyla dikkat çekici unsura sahip Las Vegas’ta bir cazibe noktasına dönüşmeyi başarıyor.

The MSG Sphere mevsime ve önemli günlere özel olarak gece ve gündüz aydınlatılıyor. İlk olarak 4 Temmuz’da tamamen aydınlatılan the Sphere’in üzerinde “Hello World” kelimeleri belirdi ardından da havai fişek animasyonlarıyla gösteri devam etti.

‘The Fly’, U2

The Sphere 20.000 kişiyi ayakta, 18.600 kişiyi ise oturarak ağırlama kapasitesiyle etkileyici sinema ve sahne gösterimleri sunuyor. Sahne gösterimleri, seyirciyi saran 16K çözünürlükteki LED ekranla destekleniyor. 54.000 metrekareden fazla alanıyla bu LED ekran, iddiaya göre dünyanın en büyük LED ekranı olma özelliğine sahip.

Fotoğraf: Steve Spatafore

Ortaya çıkardığı göz alıcı ışık oyunları ve animasyonlarla izleyicinin derinlik algısını kırmayı başarıyor. MSG, the Sphere bünyesinde yılda 4 ila 6 rezidansa ev sahipliği yapmayı planlıyor. Mekanın açılışını ise ilk kez bir rezidansta konser veren sanatçı olarak U2; 29 Kasım 2023’te, U2:UV Achtung Baby Live at Sphere konseriyle yaptı.

Marco Brambilla’nın ‘Even Better Than the Real Thing’ adlı enstalasyonu

The Sphere’in üreticilerine göre 160.000’den fazla hoparlör; entegre bir Holopot sistemiyle bütün izleyicilerin en iyi ses kalitesini deneyimleyebileceği şekilde kürenin etrafına yerleştirildi. Aynı zamanda mekandaki koltuklar dokunsal teknolojiyle donatıldı. Koltuklardaki titreşim sistemi, baslar ve davulları güçlendirerek konser deneyimini daha yoğun hale getiriyor. 4D makineleri ise rüzgar hissi, ısı değişimi ve koku efektleriyle bu sürükleyici deneyimi destekliyor.

Es Devlin’den, Nevada Ark

Arena öncelikli olarak sahne performansları ve konserler düzenlemek üzere tasarlanmış olsa da bunların yanı sıra boks müsabakaları ve dövüş sanatları gibi bazı pist bazlı spor etkinliklerine ev sahipliği de yapabilecek nitelikte.

Alanda 304 adet park alanı bulunuyor, çevrede ise kullanıma uygun ek garajlar mevcut. Mekan, 305 metrelik üst geçitle The Venetian and the Sands Expo ve Convention Center’a bağlanıyor.

Es Devlin’den, Nevada Ark

 

Etiketler

Bir yanıt yazın